Tortilla z ziemniaków

Tortilla de patatas, czyli zaczynamy od klasyki.


Tortilla, ta pierwsza i najbardziej znana to właśnie tortilla de patatas, czyli ziemniaki i cebula zapiekane w jajku. Tak po prostu. Trzy składniki, a taki cud. Ktoś powie, że przesadzam, być może, chociaż ja po tylu już latach w Hiszpanii nie znam dania, które lepiej odzwierciedlałoby kuchnię tego kraju.
Tortilla ma bardzo wiele wersji, ta najprawdziwsza przygotowywana jest na oliwie z oliwek,często dodaje się do niej czerwonej papryki i czosnku, chorizo lub tuńczyka.

klasyka kuchni hiszpańskiej - tortilla z ziemniaków

Składniki

1 1/4 kg ziemniaków*
1 średnia cebula (kto nie lubi można bez)
8 – 10 jaj (w zależności od rozmiaru, ja używam dużych i generalnie potrzebuję 8)
1 czerwona papryka (bardzo opcjonalnie)
sól, pieprz
olej

* Podaję w przepisie ok kilograma i ćwierci ziemniaków, ponieważ z wagą bywa różnie można po prostu użyć patelni, w której będziemy przygotowywać tortillę. Po obraniu i pokrojeniu powinno ich być do 2/3 wysokości patelni, mnie ten sposób nigdy nie zawiódł.

Przygotowanie

1. Ziemniaki obieramy i kroimy. Można w talarki, można w grubszą kostkę, jak kto lubi. Dobrze jest osuszyć ziemniaki papierem kuchennym, wtedy olej nie będzie pryskał.

2. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Jeżeli lubicie można dodać odrobinę czosnku.

3. W średniej wielkości misce (ja używam żaroodpornych z wysokim brzegiem) roztrzepujemy jaja z solą, dzięki temu tortilla będzie bardziej puszysta, dodajemy pieprz jeśli lubimy.

4. Rozgrzewamy olej na patelni: olej musi być gorący.

Ile oleju? Mniej więcej do 1/3 wysokości patelni. Na początku może być wam trudno określić dokładną ilość, ale z czasem nabiera się wprawy. Chodzi o to, żeby po włożeniu cebuli i ziemniaków nie wylewał się on z patelni.

Jeżeli chcecie można użyć oliwy z oliwek, ale zdaję sobie sprawę, że w polskich warunkach może to być po prostu za drogie. Ja w domu czasami używam oliwy, a czasami zwykłego oleju, jeżeli więc zdecydujecie się na olej z oliwek użyjcie tego z charakterystyką Suave, czyli delikatnego. Extra Virgen lub Virgen ma intensywny smak i będzie miał duży wpływ na efekt końcowy. Jeśli ktoś jest do niego nieprzyzwyczajony tortilla może mu nie smakować.

Wrzucamy cebulę na rozgrzany olej, a po 2, 3 minutach lekko posolone ziemniaki i wtedy zmniejszamy ogień. Pamiętajcie, że składniki mają się udusić, a nie usmażyć. Co jakiś czas bardzo delikatnie mieszamy. Powinno to trwać ok 15 min., wtedy sprawdzamy widelcem czy ziemniaki są gotowe.

5. Łyżką cedzakową wyciągamy gotowe ziemniaki z cebulą, odcedzamy nadmiar oleju i dodajemy do ubitych jaj, delikatnie mieszamy aby wszystko dobrze się połączyło.

6. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, w którym udusiliśmy ziemniaki. Kiedy będzie on gorący wlewamy przygotowaną masę i delikatnie ruszamy patelnią, żeby wszystko się ''ułożyło''. Pracujemy cały czas na nie za dużym ogniu, jeżeli będzie za mocny tortilla spali się na wierzchu, a w środku będzie surowa.

Patelnia - jeżeli poważnie myślicie o gotowaniu, to warto zainwestować w dobrą patelnię z nieprzywierającym dnem (i bokami też:). Do wykonania dań typu tortilla jest ona nieodzowna. Idealna tortilla to ta wysoka, zatem najlepiej używać patelni z wyższym brzegiem.

7. Kiedy masa na brzegach będzie ścięta na złotawobrązowy kolor, odwracamy tortillę. Ja używam do tego dużego, płaskiego talerza, takiego, który będzie większy od patelni i zawsze w rękawicach ochronnych, żeby uniknąć poparzenia. Przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy. Delikatnie zsuwamy tortillę na patelnię i kończymy smażenie.

Będziecie mieli okazję sami się przekonać, jak ważna jest ilość oleju użytego do smażenia tortilli. Jeżeli dacie go za dużo to przy jej odwracaniu wypłynie i poparzenie gotowe. Sprawdzone osobiście!

8. Odwróconą tortillę ''ścinamy'' jeszcze przez chwilę i gotowe:)

Jest jeszcze inny sposób na ''dokończenie'' tortilli. Jeżeli mamy do dyspozycji patelnię z metalowym uchwytem i bez plastykowych wykończeń na zewnątrz, to taką patelnię na której już odwróciliśmy tortillę możemy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180° na około 10 min. Oczywiście trzeba co jakiś czas do niej zaglądać, żeby praca nie poszła na marne.


Klasyka kuchni hiszpańskiej- tortilla z ziemniaków


Podawanie:


Jak kto lubi. Ja Podaję ją z usmażonymi zielonymi papryczkami, moi synowie uwielbiają ją z majonezem, a świeża bułka lub bagietka, z sałatą, pomidorem i dobrym sosem to kulinarne mistrzostwo świata :)

Ostatnia uwaga, nawet jeśli za pierwszym, drugim czy trzecim razem tortilla nie wyjdzie wam doskonała, nie poddawajcie się. Danie jest na prawdę proste, trzeba tylko nabrać nieco wprawy w obracaniu ´´placka´´ i wyczucia momentu, w którym masa jest odpowiednio ´´ścięta´´ . Nie zniechęcajcie się i próbujcie aż do skutku:)

Popularne posty