Groch ze szpinakiem


Groch ze szpinakiem to ''Eintopf'' typowy dla przed wielkanocnego postu i jedno z ogromnej ilości dań jednogarnkowych, których kuchnia hiszpańska jest pełna. Wersja klasyczna zawiera ''odsolonego'' dorsza - popularnego  w tym okresie, ale są i tacy, którzy dodają do niej chorizo (kiełbasa z papryką), kaszankę lub po prostu kiełbasę - i taka wersja smakuje doskonale.
Jest cudownym daniem na zimne dni, gęsta, aromatyczna i tania, a to nie byle zaleta...
Ja przepadam za wariantem wyłącznie warzywnym i taki wam podaję:) 

Natchnieniem do wpisu była moja kuzynka Magda:''Asia podałabyś jakiś przepis bezmięsny...''


kuchnia hiszpanska w czasie adwentu, groch ze szpinakiem



Składniki
dla 4 osób

200 grs grochu ciecierzycy (najlepsza miara to chochla do zupy: 1 chochla suchego grochu to porcja mniej więcej dla 1 osoby)

pęk świeżego szpinaku (w jego braku może być zamrożony, ale trzeba go bardzo dokładnie rozmrozić i odcisnąć)

pół dużej cebuli
2 ząbki czosnku
dojrzały pomidor
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
olej z oliwek
sól, pieprz


Przygotowanie

1. Dzień wcześniej zostawiamy groch do namoczenia. Wody powinno być o dwa, trzy palce więcej niż grochu, ja dodaję też jeden liść laurowy, ząbek czosnku, odrobinę soli i ciut sody oczyszczonej (dzięki niej groch ugotuje się szybciej). Ten etap to jedyna trudność w przygotowaniu całej potrawy, nie raz zapomniało mi się zostawić strączkowe do namoczenia i następnego dnia na obiad były jajka sadzone z sałatą...

2. Następnego dnia lekko płuczemy groch, liść laurowy i czosnek zostawiamy. Garnek powinien być wystarczająco duży bo groch prawie podwoi objętość. Grzejemy wodę - jest to jedyne warzywo strączkowe, które wrzucamy do wrzącej wody, jeżeli zaczniecie od zimnej, to będzie się bardzo ''łupił'' i zupa traci na finezji. Wodę solimy i do bardzo gorącej wrzucamy groch i zachowany liść z czosnkiem.

3. Cebulę i pozostałe dwa ząbki siekamy drobno i podsmażamy na oleju z oliwek. Pomidora obieramy, kroimy drobno i dodajemy do cebuli. Pamiętajcie, że ogień nie ma być za duży - czosnek szybko się pali i gorzknieje! Po mniej więcej 5 minutach dodajemy paprykę w proszku i bardzo dokładnie ją rozprowadzamy. 

4. Szpinak dokładnie myjemy i suszymy (jeżeli będzie zbyt mokry olej będzie pryskał), kroimy, ale niezbyt drobno. Tak przygotowany szpinak dodajemy do podsmażonej cebuli, z pomidorem i papryką.

Ostrożnie z solą, ja na tym etapie daję niewiele, czekam raczej, aż wszystko będzie gotowe, warzywa i smaki się połączą, wtedy wiem, że nie przesolę.

5. Groch potrzebuje do ugotowania ok. godziny - półtorej, kiedy jest już miękki dodajemy przygotowany na patelni szpinak. Zupa jest już wtedy gotowa, zostawiamy ją na moment, żeby wszystko się dobrze połączyło. W tym momencie, jeżeli chcecie można dodać kiełbasę - świetne będzie chorizo albo nasza biała, surowa, ja czasami gotuję kilka jajek na twardo i dodaję, ale wtedy kiedy zupa jest już na talerzu. Ta zupa jest generalnie gęsta, ja przygotowuję ją z większą ilością bulionu, który przecedzony podaję moim maluchom z krótkim makaronem i odrobiną startego sera.

6. Jeżeli zostanie wam dosyć zupy po obiedzie, można ją bez problemu zamrozić. Nie znoszę wyrzucać jedzenia i to, co mogę staram się "konserwować na później" ;) Zupa jest łatwa do odgrzania i czasami jeszcze lepiej smakuje. W lodówce nie trzymajcie jej więcej niż dwa, trzy dni, groch szybko się psuje.






Popularne posty