Gruszki w czerwonym winie

tradycyjny przepis kuchni hiszpanskiej, gruszki w czerwonym winie



Doskonały deser dla tych którzy lubią gotować z winem. Gruszki nie są za słodkie, całość jest lekka, owoce oprócz swojego delikatnego aromatu nabierają nuty winnej z odrobiną pomarańczy i cynamonu. Przepis idealny do wykorzystania gruszek, które miękną i nie znajdują chętnych na surowo. Gruszki w winie są wyśmienite w zimie - podane lekko ciepłe, a w lecie zimne, z lodówki.



Przygotowanie 
dla 2 osób


3 gruszki gat. konferencja, nietwarde i nieprzejrzałe, takie w sam raz
750 ml (butelka) czerwonego wytrawnego wina
150 gr cukru
laska cynamonu
skorka z pomarańczy



1. Wino. Bardzo ważne jest, jakie wino wybierzemy. Nie jest prawdą, że do gotowania używamy gorszego wina lub takiego, które nie nadaje się do picia. Jeśli nie jest dobre do picia, nie jest dobre do gotowania. Jeden z moich ulubionych kucharzy hiszpańskich - Karlos Arguiñano powiedział w jednym ze swoich programów: ''Nie używajcie do gotowania wina, którego byście nie wypili'' Święte słowa.
Niech to będzie czerwone i wytrawne, zwykłe, ale nie ''kwach'' (termin mojego taty, bardzo adekwatny do niektórych gatunków win ), po prostu przyzwoite wino stołowe.

2. Gruszki myjemy i obieramy, OGONEK ZOSTAWIAMY.

3. Do garnka wkładamy gruszki, wlewamy wino, dodajemy cukier, cynamon i kawałek skorki pomarańczowej (ja dodałam dwa).

4. Gotujemy gruszki na wolnym ogniu ok. pół godziny, wtedy nakłuwamy nożem - sprawdzamy czy są miękkie, jeśli tak zdejmujemy z ognia i zostawiamy w przykrytym garnku aż wystygną. Jeżeli są jeszcze lekko twarde gotujemy aż do momentu, w którym będą miały teksturę, którą lubimy.  W lecie można je wstawić do lodówki do  schłodzenia.

5. Gruszki podaje się generalnie delikatnie polane winem z gotowania, można dodać gałkę lodów (dobre będą waniliowe, cynamonowe, generalnie te nie sorbetowe, chodzi o dopełnienie smaku) lub kilka kruchych ciastek, tu już zupełna dowolność.

6. Ja wino z gotowania gruszek powoli sobie popijam, w zimie gorące - to cudowny grzaniec,a w lecie z lodem - to prawie sangria:)






Popularne posty