Jak przygotowac karczochy do gotowania


Karczochy kocham. W każdej postaci, gotowane, podsmażane na oliwie, w omlecie, w gulaszu z baraniną, faszerowane, w zupie... Nigdy mi się nie nudzą! Teraz jesteśmy w pełni sezonu karczochowego, wiem że w Polsce nie łatwo je kupić, ale jeśli już dostaniecie je świeże, odważcie się, są proste w przygotowaniu, szybkie w gotowaniu, niskokalorzcyne, a potrawy do których je dodacie nabiorą innego wymiaru. Jak smakują? Są delikatne o słodkawo - anyżowym posmaku. Zjedzcie karczocha i popijcie go białym winem....smak będzie cudowną niespodzianką:)









Wybieramy karczochy




Wybierzemy ten z lewej, od razu widać, że jest świeższy, więcej w nim wody, jest ''pełniejszy''.
Oprócz ogólnego wyglądu dobrze jest obejrzeć ''nóżkę'', karczochy świeże, niedawno ścięte mają koniec nóżki jasny lub bardzo lekko zbrązowiały. Im ciemniejsze ścięcie, im cieńsza nóżka tym karczoch jest starszy.




Ja wybieram zawsze te z jak najgrubszą nóżką, nigdy nie są łykowate.

Czyścimy i kroimy

Proste i szybkie:) ZAWSZE W RĘKAWICACH ! Inaczej do następnego dnia lub dłużej będziemy mieć ręce umazane na brązowo...

1. Odrywamy zewnętrzne liście, jeżeli nie odchodzą łatwo, można sobie pomoc nożem.




2. Obcinamy nóżkę, ''stópkę'' i górną część w miejscu, w którym kolor ciemnozielony przechodzi w jaśniejszy:




I to tyle! Karczochy obrane! Jeżeli używamy ich do zup, gulaszów, etc. radzę ich nie kroić. Natomiast jeżeli będziemy je podawać podsmażane na oleju z oliwek, w omlecie, na grillu to radzę je pokroić, szybciej się ugotują i prezentują się znacznie lepiej.




Mała uwaga na koniec: oczywiście nie obieramy nigdy tylko jednego karczocha, a ponieważ obrane bardzo szybko czernieją, przygotujemy sobie przed rozpoczęciem ich obierania miskę z wodą i natką pietruszki (w całości) i to do niej będziemy wkładali obrane po kolei warzywa. Będą czernieć znacznie wolniej.

Popularne posty