Karczochy z ziemniakami


Karczochy są warzywem wdzięcznym, bo łatwym w przygotowaniu i mają setki zastosowań, ale...no właśnie ''ale'' - ze względu na bardzo charakterystyczny smak będą zawsze dominować nad innymi ''towarzyszami'' potrawy. Pamiętajcie więc, żeby łączyć je ze składnikami o delikatnym smaku, które podkreślą wyrazistość karczochów.

Dzisiejszy przepis to danie bardzo popularne w Maladze, w Andaluzji w ogóle i wyśmienite. Proste
i szybkie w przygotowaniu, bez mięsa, takie w typie "wrzucam na patelnię i robię coś innego"



klasyka hiszpanskiej kuchni warzywnej




Przygotowanie
dla 2 osób

1 cebula (jeżeli macie młodą jeszcze lepiej)
2 ząbki czosnku
6 karczochów
2 ziemniaki (większe)
oliwa z oliwek
papryka czerwona, słodka, w proszku (nie jest konieczne)
sol, pieprz,natka pietruszki
2 szklanki wody (mniej więcej, ok 400 ml)



1. Karczochy obieramy tak jak tu, wkładamy do miski z wodą i natką pietruszki lub sokiem cytrynowy, dzięki temu nie ściemnieją.

2. Cebule i czosnek obieramy i siekamy drobno. Ziemniaki obieramy, ale nie kroimy, odrywamy nożem takie, mniej więcej, średnie kawałki.

3. W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebule z czosnkiem, podsmażamy na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodajemy słodką paprykę w proszku i dokładnie rozprowadzamy.

4. Dodajemy ziemniaki i całość podsmażamy jeszcze chwilę.

5. Dodajemy przygotowane karczochy, potem dolewamy wodz, płyn powinien lekko przykrywać warzywa. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 25 minut.

6. Posypujemy natka, dodajemy pierz.

Wersja tradycyjna zawiera tez jajka w koszulce, ja czasami dodaję, czasami nie, tu już zależny na ile mamy na nie ochotę.

Popularne posty