Kurczak w aromatycznym sosie z papryki, hiszpańskiej szynki i białego wina.


       Pollo al chilindrón - tak nazywają to danie Hiszpanie. Kuchnia hiszpańska w najbardziej tradycyjnymi i klasycznym wydaniu. Pochodzi z Aragonii, chociaż przyznam się, że intensywnością smaku pasuje mi bardziej do Andaluzji i kuchni śródziemnomorskiej. Chilindrón to sos, w którym dusi się kurczaka lub królika, przygotowywany jest z papryką, szynką serrano, białym winem i rozmarynem lub tymiankiem. Uwielbiam go własnie do kurczaka, z królikiem jest obłędny. Wersji tego dania jest kilka, są tacy, którzy dodają do niego pomidorów, sos bywa mniej lub bardziej gęsty i obfity, ale zawsze zawiera  paprykę, szynke surową i wino.


klasyczny przepis kuchni hiszpaćskiej - kurczak duszony w białym winie z papryką


Niezbędna do przygotowania tego sosu jest szynka serrano, a tak na prawdę to resztki, ścinki, które nam czasami zostają. W Hiszpanii takie kosteczki można kupić już gotowe, zdaję sobie sprawę, że w Polsce może trudno będzie je dostać, wystarczy taką szynkę pokroić w bardzo cienkie paseczki i gotowe.



Przygotowanie
dla 4 osób

1 kurczak ok. 1,5 - 2 kg
150 gr hiszpańskiej szynki surowej (jamon serrano)
średnia cebula
czerwona i zielona papryka
2 ząbki czosnku
2 większe pomidory
szklanka bialego, wytrawnego wina
szklanka bulionu lub wody (ja wolę bulion mięsny, smak jest nie do porównania)
oliwa z oliwek
sól, pierz
tymianek lub rozmaryn


1. Kurczaka porcjujemy. Przygotowujemy szynkę: tak, jak napisalam na wstępie -  jeżeli jest w plastrach kroimy ją na cieniutkie paseczki.

2. Paryki kroimy w cienkie paski, cebulę w pióra, czosnek w plasterki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na drobno.

3. W garnku na gorącej oliwie podsmażamy kurczaka, chodzi o to żeby wydobyć z niego smak i  stworzyć ''tło'' dla sosu. Dodajemy szynkę i dalej podsmażamy.

4. Cedzakiem odkładamy mięso na talerzu i do tej samej oliwy wrzucamy warzywa bez pomidórow. Jeżeli jest jej niewiele dolewamy ze dwie, trzy łyżki. Podsmażamy na wolnym ogniu ok. 10 minut.

5. Dodajemy pomidory i kontynuujemy kolejne 5 minut.

6. Dodajemy mięso, wino i bulion i dusimy ok. pół godziny na wolnym ogniu. Ja przykrywam garnek i zostawiam lekko uchyloną przykrywkę, żeby odparował się nadmiar wody.
Gotowe.

Kurczaka chilindron podawać możecie z czym lubicie, moi chłopcy jedzą go z ryżem, ja uwielbiam go po prostu z wiejskim chlebem, będzie doskonały z duszonymi lub pieczonymi ziemniakami.




Popularne posty