Tortilla z cukinią i chorizo


Cukinia i chorizo tworzą parę doskonałą, ona delikatna i soczysta, on z charakterem. Tortilla w kuchni hiszpańskiej ma setki wersji, oprócz tej klasycznej z ziemniaków i cebuli bardzo popularne są tortille z warzywami i właśnie wędlinami. 

Poniższa wersja jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam chorizo i wszelkie jego połączenia z warzywami. Danie jest bardzo wdzięczne, idealne na prostą kolację z kieliszkiem dobrego Tempranillo.


Kolejna wersja klasyka kuchni hiszpańskiej, tortilla z cukinia i chorizo



Przygotowanie
dla dwóch osób

1 większa cukinia
1 cebula szalotka
pół czerwonej papryki
2 kiełbasy chorizo
6 jaj (M)
sól, pieprz, czosnek granulowany
oliwa z oliwek


Jeżeli macie problem ze znalezieniem chorizo (ja użyłam nieostrego) możecie śmiało wziąć wędzonej kiełbasy, ale o intensywnym smaku. Ja uwielbiam kiełbasę lisiecką, którą można dostać w Krakowie - ta byłaby idealna. Grunt, żeby kiełbasa nie była, ani za sucha, ani całkiem surowa. Chorizo ma samo w sobie intensywny smak i dochodzi  do tego aromat papryki, także jakakolwiek inna wędlina powinna być ''z charakterem''.


1. Obieramy szalotkę i cukinię. Wszystkie warzywa kroimy na średnie kawałki, ja do tortilli nie kroję ich zbyt drobno, bo uduszone tracą na smaku i zamieniają się w papkę.

2. Na patelni średniej wielkości, na wolnym ogniu,  rozgrzewamy oliwę i dodajemy warzywa. Solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę czosnku. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Co jakiś czas delikatnie mieszamy. Ja lubię warzywa ''nieprzeduszone'', wtedy zachowują cały swój aromat i są lekko kruche.

3. Kiedy warzywa są gotowe gasimy ogień i dodajemy pokrojone w plastry i obrane chorizo. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut. Nie smażymy bo wędlina będzie sucha i tortilla straci wiele na smaku. Ciepło duszonych warzyw wystarczy, żeby wydobyć z chorizo cały jego wdzięk:)

4. W misce roztrzepujemy jaja.

5. Warzywa z chorizo odcedzamy z nadmiaru oleju i mieszamy w misce z jajami. Wtedy ewentualnie możemy dosolić, proszę was uważajcie z solą, wędliny mają jej dosyć, a na ciepło czuć to jeszcze bardziej. Łatwo jest tortillę przesolić.

6. Na czystej, nieprzylegającej  patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wlewamy masę jajeczną. Smażymy na wolnym ogniu i pod przykryciem. Kiedy będzie już prawie ścięta na wierzchu odwracamy. Jak? Ja przykrywam patelnię większym od niej talerzem i odwracam, a potem pozwalam tortilli ''zjechać '' ponownie na patelnię. W razie potrzeby wsuwam brzegi pod spód łopatką...


Ta tortilla, ja zresztą każda, nie wymaga długiego smażenia, zaczekajcie aż jaja się zetną, dajcie jej dojść na wolnym ogniu, wtedy będzie usmażona, ale nie sucha. Smakuje cudownie, na prawdę...

Popularne posty