Tapa - hiszpańska sałatka warzywna z winogronem i domowym majonezem


             Klasyczna tapa kuchni hiszpańskiej - ensaladilla rusa, czyli po naszemu sałatka warzywna. Nie ma chyba baru, tawerny czy restauracji, która nie miałaby jej w swojej karcie. W wersji standardowej, czyli z ziemniakami, marchewką, tuńczykiem i majonezem lub w nowszej, autorskiej interpretacji, z owocami, owocami morza, granatem..


Tapas - hiszpańska sałatla warzywna z winogronem i domowym majonezem



Ja przez długi czasw ogóle nie jadałam sałatki, ani naszej, ani tej tutejszej. Sprawiła to chyba tęsknota za domem, że do niej wróciłam i teraz to jedna z moich ulubionych tapas. Przyznam się, że zdarzyło mi się zacząć od niej dzień, od kawy w barze mojej sąsiadki Rosi i odrobiny sałatki z chrupiącą bagietką, przygotowywanej codziennie rano przez jej siostrę.

Wersja podstawowa to, jak już napisałam, ziemniaki, marchew, tuńczyk i fasolka szparagowa. Jednak nawet ta ma swoje wersje regionalne, zależy od ''ręki'' kucharza. Ja jadłam ją również z jajkiem na twardo, zielonymi oliwkami i krewetkami i smakowała niebiańsko.

Dzisiejszy przepis to tapa, która odkryłam w Maladze, odrobina winogron i orzechów daje jej nowy wymiar, całość świetnie doprawiona domowym majonezem na oliwie z oliwek, to taki ulubiony film, w nowej, udanej ekranizacji...


Przygotowanie
dla około 4 osób


4 średnie ziemniaki
2 marchewki
100 gr fasolki szparagowej
kilka czerwonych winogron
garść orzechów włoskich


Majonez
3/4 szklanki łagodnej oliwy z oliwek (nie moze być virgen ani extra virgen, jest za intensywna w smaku)
2 żółtka
łyżka octu jabłkowego
łyżeczka ostrej musztady
sól, pieprz
natka pietruszki


1. Warzywa ugotować w lekko osolonej wodzie.

2. Ugotowane wystudzić, obrać i drobno pokroić. Jedyna różnica jest taka, że w hiszpańskiej wersji sałatka ma konsystencję prawie pure, trzeba więc warzywa też prawie rozgotować. Ja po ich pokrojeniu rozgniatam je jeszcze widelcem.

3. Dodajemy winogrona pokrojone w ćwiatrki (bez pestek) i drobno posiekane orzechy.

4. Majonez. W wysokim naczyniu mieszamy blenderem wszystkie składniki, na samym końcu doprawiamy. Jeżeli ktoś nie jest wielbicielem oliwy, to oczywiście można użyć zwykłego oleju.

5. Mieszamy sałatkę z majonezem. Schładzamy.

Prosta, bardzo łatwa, tania i wdzięczna tapa. Będzie cudownie smakować na grzance i z kieliszkiem białego wina. Ja uwielbiam do niej białe, bardzo wytrawne wino typu fino czy manzanilla z Kadyksu, są jedyne w swoim rodzaju i idealne do tapas.

Popularne posty