Delikatny chłodnik z melona, z miętą i szynką serrano


Hiszpański chłodnik z melona, z miętą i szynką serrano




                        Melon, jogurt, sok z cytryny, mięta i szynka serrano. W zasadzie nie ma co tu dużo pisać bo chłodnik ten jest po prostu idealny na rozpoczecie posiłku w upaly. Z mojego wywiadu wynika, że to specjalność andaluzyjska, a już na pewno obecna na całym wybrzeżu śródziemnomorskim Hiszpanii. Bardzo często ''wystąpuje'' jako pierwsze danie podczas bankietów, wesel, komunii,  nie wstydzą się go najlepsze restauracje. Napiszę szczerze - jest tak dobry, że należy już do klasyki letniej kuchni hiszpańskiej.

Swoją wykwintność zawdzięcza delikatnemu smakowi i jedwabistej teksturze. Wątpiących zapewniam, że wcale nie jest za słodki - jogurt naturalny i sok z cytryny doskonale współgrają ze słodyczą melona. Szynka serrano dopełni smaku, zrównoważy go, doda kropki nad ''i''. Dobrze schłodzony, z miętową nutą ...nie obejdzie się bez dokładki!


Przygotowanie
dla 2 osób

pół melona zielonego (jest owalny, ma zieloną, chropowatą skórę, jest biały w środku i dosyć słodki)
1 jogurt grecki naturalny
2 plastry szynki serrano (może być też szynka schwardzwaldzka lub inna suszona)
sok z 3/4 cytryny
2 gałązki świeżej mięty
sól, pieprz



1. Melona kroimy, wybieramy pestki, kroimy na drobne kawałki. Wszystko to w misce z wysokim dnem.

2. Dodajemy jogurt i bardzo dokładnie miksujemy blenderem.

3. Dodajemy sok z cytryny i pokrojoną na drobno miętę. Miksujemy jeszcze raz.

Miksowanie w przygotowaniu tego chłodnika jest bardzo ważne. Dzięki temu otrzymacie delikatną, jedwabistą teksturę.

4. Solimy i pieprzymy do smaku. Można dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny, jeżeli smak wydaje wam się mało wyrazisty,

5. Schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.

6. Podajemy w nie za dużych miseczkach lub szklanych pucharkach. Każdy chłodnik wieńczymy kilkoma listkami mięty i ładnie zwiniętą szynką serrano.

Jest wyśmienity!

Popularne posty