Miętowo - czosnkowe bakłażany. Idealne na grila.

                 
               Bakłażany. Pieczone w piecu, muśnięte oliwą z oliwek aromatyzowaną czosnkiem i miętą. Idealne jako ''towarzystwo'' dla dań z grila. Przepis na ogrodowe i działkowe biesiady. Mięta daje pieczonym bakłażanom świeżości, iskry i lekkości. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sycące i cudownie zdrowe kalorie.


Pieczone bakłażany, aromatyzowane czosnkiem i miętą



Bakłażany uwielbiam i najbardziej te pieczone. Nie gardzę też tymi krojonymi w plastry i smażonymi na oliwie. Do tego kawałek wiejskiego chleba, plaster takiego smażonego cuda i odrobina grubej soli... esencja południowej kuchni hiszpańskiej:)



Przygotowanie
dla 2 osób

2 większe bakłażany (ja biorę po jednym na osobę)
oliwa z oliwek
2 galązki mięty
2 większe ząbki czosnku
sól, pieprz


1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Baklażany myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Nie odcinamy szypułek i kroimy ładnie i równo, upieczone będą się pięknie prezentować!

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy bakłażany i lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Olej słonecznikowy czy rzepakowy nie będzie dobry. Smak warzyw zależy od oliwy, wybierzcie tę dobrej jakości.

3. Wkładamy bakłażany do nagrzanego piekarnika. Ja w moim, elektrycznym piekę je ok. godziny w 220 stopniach.

4. Przygotowujemy oliwę.
Do wysokiego naczynia wlewamy ok. pół szklanki oliwy (nie więcej), dodajemy pokrojony czosnek i liście mięty, sól i pierz. Miksujemy blenderem, ale tak, żeby pozostały grudki, aromat będzie bardziej intensywny.

5. Upieczone bakłażany nakłuwamy nożem, uważajcie, żeby nie przkroić dna i pędzelkiem obficie smarujemy przygotowaną oliwą. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Gotowe!

Ja najbardziej lubię bakłażany letnie, chociaż są na prawdę świetne nawet następnego dnia, zimne z lodówki. Możecie je śmiało przygotować dzień wcześniej, trzeba je tylko przykryś bo czosnek mocno pachnie....




Popularne posty