Chimichurri - argentyński, ziołowy sos do dań z grila


sos chimichurri - argentyński, ziołowy sos do mięsa, ryb i dań z grila

                
             Chimichurri to sos do mięsa wszechobecny w kuchni hiszpańskiej, chociaż pochodzi z Argentyny. Argentyńczyków w Hiszpanii jest bardzo wielu, wielu ich dziadków wyemigrowało z Hiszpanii po wojnie domowej, ich dzieci i wnukowie wrócili tu kiedy zaczął się kryzys gospodarczy.
Argentyńczycy przywieźli ze sobą picie mate - mocnego naparu w stylu herbacianym, empanadas - odpowiednika naszych pierogów, tyle że  pieczonych lub smażonych, no i cudownej jakości mięsa i całej sztuki jego przygotowania jako asado, zbliżonego do naszego grila. Do tego właśnie mięsa, głównie niebiańsko dobrej wołowiny oraz kiełbas, kaszanek, żeberek, etc. podaje się sos chimichurri. Jeżeli postawimy go obok sosu vinagrette`a - dopatrzymy się podobieństw w smaku, natomiast sam chimichurri jest o wiele bardziej bogaty w zioła i przez to niesamowicie aromatyczny.

Sos ma wiele wersji, w zależnosci od regionu, ręki kucharza i jego preferencji. Ja podaję wam wersję podstawową, która jest na prawdę warta spróbowania: oregano, pietruszka, czosnek, papryka...odrobina dobrego oleju i każde z przygotowanych przez was mięs czy dań z grila, pieczonych nabierze nowego smaku:)))



Przygotowanie

Mieszanka podstawowa
100 g suszonej pietruszki
100g suszonego oregano
30 g suszonego czosnku (w płatkach, granulowany lub w proszku sią nie nadaje)
30g suszonego, rozdrobnionego chili (ostrość zależy od waszych upodobań)


Dodaje się do sosu przed jego podaniem
chojna garść świeżej natki pietruszki
oreszki pinii (fakultatywnie)
świeże chili, bazylia, cebula (fakultaywnie)

olej słoniecznikowy
kilka kropel wody i białego, delikatnego octu.


1. Suche składniki  mieszamy. To jest baza chimichurri i możemy ją bez problemu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroniąc przed światłem. 
Suszona pietruszka i oregano sa ''nośnikami'' smaków intensywniejszych czosnku i chili, dlatego jest ich wiecej. Jeżeli lubicie smaki zdecydowane, ostre możecie dodać więcej czosnku i chili, trzeba próbować, pamiętajcie tylko, że prawdziwy aromat ''obudzi się'' po dodaniu wody, octu i oleju, więc trzeba z ziołami postępować ostrożnie.

2. Podawanie.
Dla czterech osób, czy na około kilogram mięsa wystarczy po jednej łyżce mieszanki na osobę.
Suche zioła przekładamy do szklanego lub ceramicznego naczynia do sosów (miseczki, sosjerki, etc...) i moczymy wodą - zioła mają być tylko zwilżone! Pozostawiamy na ok. 10  minut, potem skrapiamy je  taką samą ilością octu i odkładamy na chwilę. 

Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno, dodajemy do mieszanki. Zalewamy olejem - ja lubię ten sos w miarę gęsty, olej przykrywa mieszanke na ok. 1 cm. Pozostawaimy w lodżwce do zamarynowania, przynajmniej na pżł godziny.

3. Sos jest prosty w przygotowaniu, możecie dodać do niego orzeszków pinii, drobno posiekanej bazylii, odrobinę dobrej cebuli, wersji jest wiele, każdy znajdzie jakąś dla siebie.

4. Mięso, ryby czy nawet warzywa z grila, smażone na patelni, pieczone w piekarniku, polewa się niewielką ilością sosu. Jest cudowny i od razu poczujecie jego wspaniały aromat. W moim domu w Miroszowicach używamy go nawet do sałaty....

5. Gotowy, z olejem można przechowywać kilka dni w lodówce, trzeba go szcelnie zamknąć.

Przepis, który wam podaję, to uprzejmość moich znajomych argentyńczyków. Ja przygotowuję moje chimichurri tak, jak oni:)



Popularne posty