Sangria - przepis tradycyjny



Sangria,hiszpański ożeźwiający napój z winem i owocami



                 Sangria to napój, którego przedstawiać nie muszę. Piszę napój bo w Hiszpanii nie jest ona traktowana jako wino, tylko właśnie jako napój orzeźwiąjacy. Obok tinto de verano (wina z oranżadą cytrynową) i rebujito (wina manzanilla z okolic Jerez de la Frontera, sąsiadującego z Portugalią, też mieszanego z oranżadą) Sangria jest królową hiszpańskich napojów. Aromatyczna, nie za słodka, orzeźwiająca... kwintesencja słońca, wypoczynku, chwili przyjemności:)

Prawdziwa Sangria, nie ma na szczęście wiele wspólnego z gotowymi, czerwonymi  syropami alkoholowymi o smaku owocowym sprzedawanymi w sklepach czy oferowanymi turystom, jest napojem szlachetnym przez swoją prostotę i jakość składników - do jej przygotowania wystarczy nam przyzwoite, czerwone wino stołowe, trochę owoców, napój gazowany o deliktanym smaku i schłodzenie. Dlatego warto przygotować ją samemu, własna jest nie do podrobienia i nawet ci, którzy nie przepadają za słodkim winem (ja!) przekonają się do niej na pewno:)



Sangria - przygotowanie
(na mniej więcej 2 litry)

butelka stołowego wina czerwonego*
2 kieliszki (500 ml) słodkiego wina *
likier pomarańczowy, np. Cointreau, Triple Sec (opcjonalnie, może być inna marka, ważne, żeby był dobrej jakości)
pół litra napoju gazowanego o smaku cytrynowym lub pomarańczowym
pomarańcza
cytryna
jabłko
brzoskwinia (nie za dojrzała)
3 łyżki brązowego cukru + 2 łyżki wody (na syrop do dosłodzenia)


* będę powtarzać do znudzenia: nie używajcie w kuchni wina, którego sami byście nie wypili, czerwone wino w Sangrii to najważniejszy składnik, wybierzcie więc stołowe, ale przyzwoite. Najlepsze będzie wino młode, te starsze mają już wykształcone aromaty wynikajace z dłuższej fermentacji i przygotowana z nich Sangria może być ''ciężka''

*wino słodkie powinno być czerwone, ja ostatnio mam z tym problem i używam wina Moscatel de Malaga z mojego miasta właśnie, jest wytwarzane z rodzynek, bosko aromatyczne, słodkie, gęste, idealne do  naturalnego ''dosłodzenia'' Sangrii


1. Owoce bardzo dokładnie myjemy, pomarańczę i cytrynę obieramy ze skóry, zostawiamy ją na jabłkach i brzoskwiniach. Kroimy na kawałki średniej wielkości.

2. Do dużego dzbanka wlewamy czerwone wino, słodkie wino, napój gazowany i likier. Dodajemy owoce.

3. Jeżeli po spróbowaniu Sangria nie jest dla was wystarczająco słodka przygotujcie z wody i brazowego z cukru syrop i dodajcie do przygotownego napoju. Syrop jest o wiele lepszy ponieważ jeśli  prostu dodacie cukru może się nie rozpuścić do końca i smak nie będzie ten sam.

4. Gotowa Sangrię pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej dwie godziny, wtedy owoce nabiorą smaku wina, a wino aromatu owoców...

Przed podaniem dodajcie dużo lodu, prawdziwa Sangria jest lodowato zimna!

Sangria, hiszpańskie wino owocowe








Popularne posty