Escalivada - pieczone warzywa na sposób kataloński.


Escalivada - pieczone warzywa z Katalonii. Kuchnia hiszpańska




                 Escalivada to danie typowe w Katalonii, Walencji i Aragonii. Bakłażan, cebula, papryka, pomidor i czosnek - pieczone, ostudzone i potem podane w sosie z pieczenia z oliwą z oliwek i solą. Danie doskonałe na upały, nie tylko dlatego, że podaje się je zazwyczaj chłodne - jest szybkie i nie trzeba stać w kuchni w czasie upału.

Skąd ta nazwa? Escalivar znaczy po katalońsku piec na  drobnym węglu lub drzewie, zazwyczaj pieczone są warzywa, które wam podałam wcześniej, ale oczywiście można dodać inne, które lubicie. Ja czasami dorzucam cukinię, słodką cebulę, bataty, zależy od dnia, humoru i ochoty...

Od połowy czerwca jest tak gorąco, że trudno mi podawać dania gorące, dlatego prawie codziennie pojawiają się na stole gazpacho, salmorejo, sałatki i właśnie pieczone warzywa. Ja Escalivadę chłodzę w lodówce i jest doskonała zimna, do ryb czy mięsa z grila, a cząsto sama z kawałkiem chleba z oliwą i kieliszkiem zimnego wina... 

Warzywa w Escalivadzie podaje się po prostu upieczone, obrane ze skóry i podzielone (tak, właśnie podzielone, nie pokrojone) na duże kawałki, polane oliwą i oprószone solą. Nie zapominajmy, że jest to danie ''wiejskie'', bardzo pasuje tu termin używany przez moją teściową z Palermo ''cucina povera'' czyli kuchnia skromna, niewyszukana, chociaż w przypadku tego dania odnosi się to bardziej do jego prezentacji. Smak jest godny najbadziej eleganckiego stołu.


Przygotowanie
dla 2 osób

2 bakłażany
2 młode cebule
2 papryki czerwone
zielona papryka
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól (gruba lub najlepiej w platkach)
pieprz
ocet (nie jest konieczny)


1. Potrzebna nam będzie blacha wyłożona papierem do pieczenia. Nie jest to konieczne, ale łatwiej jest po upieczeniu zlać sos z warzyw, nie będziecie mieli też problemu z przypaleniami:)
Na przygotowanej blasze układamy umyte warzywa, tylko czosnek, z odrobiną oliwy zawijamy w papier aluminiowy. Warzywa polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Wkładamy do pieca, na około godzinę. Temperatura 200 - 220 stopni. Ja po pół godzinie odwracam warzywa - upieką się równomiernie.


Escalivada, warzywa pieczone po hiszpańsku


2. Po godzinie wyłączamy piekarnik, pozostawiamy warzywa aż wystygną. Ja je przykrywam folią aluminiową, łatwiej je potem obrać, w szczególności odnosi się to do papryki. Ostudzone obieramy. Nie martwcie się, jeżeli nie udaje wam się obrać ich równo, to nawet lepiej, wtedy są bardziej ''autentyczne'', kawałek skórki nikomu nie zaszkodzi:) 


Escalivada, warzywa pieczone po hiszpańsku


3.Czosnek wyciągamy z papieru, odcinamy kawałek skórki i dosłownie wyciskamy do miseczki, będzie podstawą sosu.

4. Obrane warzywa rozdrabniamy palcami, może być nożem jeśli ktoś nie lubi pracowac rękoma, ja lubię używac rąk, łatwiej mi wyczuć teksturę - małe ''zboczenie'' zawodowe...

5. Do wyciśniętego czosnku zlewamy sos z pieczenia, dodajemy jeszcze oliwy, sól, pieprz i ocet, jeżeli wolicie mocniejsze smaki. UWAGA! Do Escalivady idealny będzie ocet hiszpański, np. Vinagre de Jerez, jest podobny w smaku do włoskiego balsamicznego. Z  braku hiszpańskiego użyjcie tego drugiego, ja polecam wam zainteresować się hiszpańskimi octami, są na prawdę wyśmienite, bardzo różnorodne i szlachetne w smaku.

6. Rozdrobnione warzywa układamy na półmisku, na samej blasze z pieczenia (tutaj dowolność), polewamy przygotowanym sosem, schładzamy albo od razu podajemy. Gotowe!

Podawajcie Escalivadę do pieczonego lub grilowanego mięsa czy ryb, a prawdziwą ucztą dla podniebienia będzie podana z wiejskim chlebem zroszonym odrobiną oliwy...

Popularne posty