Menestra - jesienna zupa jarzynowa ze świeżych warzyw



Menestra to hiszpańska zupa jarzynowa ze świeżych warzyw.


             Menestra, czyli hiszpańska wersja popularnej też u nas włoskiej minnestrone, czyli po prostu zupa jarzynowa po hiszpańsku.  Napisałam w tytule jesienna, bo przyznam się szczerze nie zdarzyło mi się gotować tej zupy w lecie, powodów chyba nie muszę podawać...

W drugiej połowie września temperatury bardzo powoli spadają i już na początku października powraca chęć na takie właśnie cudo. Zupa jest delikatna w smaku i lekka, Hiszpanie nie zabielają zup. Bardzo dużo jest w kuchni hiszpańskiej kremów i ''przecieranek'', które ja bardzo tutaj polubiłam, jest ogromna ilość zup, a raczej dań jednogarnkowych, menestra to taki ''delikatny'' wyjątek, ponieważ jest lekka - to sama oliwa z oliwek, warzywa i woda. Doskonała o każdej porze, lekka bo bez dodatku mięsa, kości, etc. raj dla wielbicieli warzyw.
W Maladze początek jesieni to przede wszystkim deszcze i nie ma nic piękniejszego niż tależ takiej ciepłej zupy:)

Prosta w przygotowaniu, szybka i bardzo, bardzo aromatyczna.


Przygotowanie
dla 4 osób

3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 por
2 karczochy (jeżeli jest)
1/4 kg fasolki szparagowej
1/4 kg groszku zielonego (może byc mrożony)
2 duże marchwie
1 łodyga selera naciowego
1 duży, dojrzały pomidor
1,5 -  2 l wody
sól, pieprz, natka pietruszki


1. Czosnek obieramy, miażdżymy nożem, nie kroimy.
    Por, seler, marchew i  fasolkę czyścimy i kroimy na duże kawałki.
    Karczochy obieramy tak jak tutaj.
    Pomidora obieramy i kroimy na duże kawałki.

2. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Podsmażamy przez ok. 4 - 5 minut na wolnym ogniu. W ten sposób wydobywamy z warzyw cały ich aromat, To najważniejszy moment w przygotowaniu menestry. uwaga na ogień, jeśli będzie za mocny warzywa się spalą.

3. Wlewamy wodę, solimy, pieprzymy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. pół godziny.
Ja lubię warzywa lekko twarde, jeżeli wolicie je miękkie przedłużcie czas gotowania.

Wielbiciele przypraw mogą dorzucić liść laurowy, idealnie pasuje.

Ilość warzyw jest orientacyjna, ja lubię menestrę dosyć gęstą i dodaję do niej ok. 1,5 litra wody, tutaj całkowita dowolność (w granicach kulinarnego rozsądku).

Warzywa możecie dobrać do waszego gustu, wiem, że karczochy trudno w Polsce dostać, ale warto spróbować bo nadają jej bardzo ciekawy smak. Mile widziane są wasze ulubione mieszanki. W Hiszpanii do składu, który wam podałam dodawane są też białe szparagi, zupa jest z nimi świetna.

Na sam koniec możecie wrzucić trochę makaronu, tego ''zupowego'' i ugotować go bezpośrednio w menestrze, będzie wyśmienita!




Popularne posty