Migdałowa tarta Santiago



Hiszpańska tarta z migdałów



                 Kiedy wyjęłam ją z pieca kuchnię wypełnił zapach migdałów i skórki cytrynowej... 

To klasyczna tarta z północy Hiszpanii, pochodzi z Galicji, pierwsza wzmianka o niej pochodzi już z XVI wieku! Uważana jest za jeden z ważniejszych wypieków, jej pochodzenie, skład i wyrób określone zostały nawet w hiszpańskim Dzienniku Ustaw  (Tarta de Santiago)!

Tartę przygotowuje się wyłącznie z migdałów, cukru i jaj, aromatyzowana jest skórką z cytryny, cynamonem i jeżeli ktoś lubi likierem (hiszpańskim orujo - likier ziołowy, cointreau) lub słodkim winem. Jej proporcje to ok. 35% migdałów, 35 % cukru, reszta to jaja, skórka cytrynowa i cynamon, ni mniej, ni więcej, tak jak to określa hiszpański Dziennik Ustaw. Nie jest to tarta dla osób, które lubią lekkie wypieki i delikatne słodycze - jest gęsta, słodka, klejąca i obłędnie migdałowa. Nie używa się do niej mąki, dlatego jest w sam raz dla uczulonych na gluten (wtedy blaszkę obsypujemy maką bezglutenową). Doskonale smakuje ze słodkim winem, jest idealna na chłodne podwieczorki, spotkania z rodziną oraz jakiekolwiek inne okazje (czytaj: wszystkie):)

Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, to wypiek nawet dla tych, którzy w kuchni bywają rzadko:). Nie wymaga żadnych specjalnych czynności, po prostu mieszamy składniki i wkładamy blachę z ciastem do pieca. Krzyż, który widzicie na zdjęciu to krzyż Santiago, pierwotnie tartę podawano bez takich finezji, aż do 1924 roku, w którym w  cukierni ''Casa Mora'' w Santiago de Copostela jej zalożyciel zaczął ją ozdabiać właśnie takim krzyżem (informację znalazłam u Su) . Miał dobry pomysł bo ciasto wygląda z nim przepięknie. Poniżej podaję wam link, pod którym możecie ściągnąć wzór krzyża na tartę


Przygotowanie

250 gr całych, obranych i surowych migdałów
250 gr cukru
4 jaja
otarta skórka z połowy cytryny (tylka żółta część, uważajcie na albedo - czyli tą białą, jest gorzka)
cynamon
cukier puder
masło i mąka do przygotowania blachy (jeżeli przygotowujecie ciasto dla bezglutenowców użyjcie mąki kukurydzianej lub dla nich przeznaczonej)


1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, bez obiegu powietrza. Przygotowujemy blaszkę - smarujemy masłem i bardzo obficie posypujemy mąką, ciasto w tej tarcie lubi się przyklejać.

2. Mielimy migdały. Ja mielę je w zwykłym blenderze, ale z metalową nóżką bo taki ''zniesie'' mielenie  twardych składników. Nie  powinny być zmielone na mąkę, ani puch, wystarczy na drobno.
Niektórzy suszą takie zmielone migdały w piecu, 10 min przy 160 stopniach, mieszając od czasu do czasu. Ja ich nie suszę, lubię gdy tarta zachowuje swoją wilgotną teksturę.

3. Przekładamy zmielone migdały do miski, dodajemy cynamon (jeżeli lubicie, około póż łyżeczki) i otartą skórkę z cytryny. Dodajemy cukier.

4. Oddzielamy białka od żółtek, te pierwsze ubijamy na sztywno, te drugie tylko mieszamy. Całość mieszamy razem szpatułką (tylko do ich połączenia). 

5. Dodajemy ubite jaja do migdałów i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto będzie oleiste i gęste. Wylewamy je na blachę i wkładamy do pieca na ok 25 - 30 minut, w zależności od piekarnika.

6. Upieczoną zostawiamy ok. 5 minut w piekarniku, wyjmujemy. Po ok 15 minutach przykładamy na środek wzór krzyża, możecie go ściągnąć tutaj i obficie posypujemy cukrem pudrem (przez sitko).

Jeżeli zdarzy się tak, że nie zniknie od razu, przechowuje się przykrytą lub zamkniętą w lodówce (zawiera jaja, migdały szybko wysychają).

Tarta ze względu na dużą zawartość migdałów i cukru może trudno się kroić i kruszyć, nie ma w tym nic złego, wprost przeciwnie, to znak, że wypiek wam sie udał!



Hiszpańska tarta migdałowa



Hiszpańska tarta migdałowa



Popularne posty