Smażone bakłażany z miodem



Smażone bakłażany z miodem to typowa tapa z południa Hiszpanii


                 Smażone bakłażany z miodem to jedna z najbardziej znanych tapas z południa Hiszpanii. Uważane są za przekąskę z ''klasą'', często spotkacie je na uroczystościach, przyjęciach, chociaż nie zdziwcie się jeżeli będziecie w Sewilli czy Kordobie i znajdziedzie ją w jednej z tawern. 

Takie bakłażany sa idealne jako aperitif, do ''pogryzania'' na spotkaniu z przyjaciółmi, jako szybka i oryginalna przekąska. Nie muszę pisać, że są proste w przygotowaniu, jak widać na zdjęciu nie ma w  tym żadnej filozofii, tutaj najważnejsza jest jakość składników, dobre bakłażany i dobry miód. Pod chrupiącą skorupką znajdziecie kremowe wnętrze, a całość z miodowym posmakiem... Pycha!



Przygotowanie
dla 2 osob

2 średnie bakłażany (1 na osobę)
bułka tarta
1 jajo
szczypta suszonej pietruszki (fakultatywnie)
miód (np. wielokwiatowy, najlepszy o delikatnym smaku)
olej słonecznikowy do smażenia
sól


1. Bakłażan. Wybierajcie warzywa twardawe, o głęboko fioletowym kolorze, błyszczące i bez wgnieceń.
Odcinamy szypułkę i koniec. Kroimy na plasty ok 1,5 cm. Posypujemy solą i odstawiamy na moment, w ten sposób pozbawiamy je goryczy. Kiedy na powierzchni pojawią się fioletawe krople dokładnie opłukujemy plastry i suszymy ściereczką. Kiedy mimo tego bakłażany po usmażeniu lub ugotowaniu szczypią to nie wasz błąd, trafiliście na warzywa szklarniowe.

2. Przygotowujemy panierkę: roztrzepujemy jajo i przygotowujemy bułkę tartą: ja dodaję do niej szczyptę suszonej pietruszki, odrobina aromatu nie zaszkodzi.

3. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej. Temperatura jak do smażenia frytek:)

4. Każdy plaster bakłażana nakłuwamy raz, dwa razy widelcem - lepiej się smażą.

5. Smażymy bakłażany na rozgrzanym oleju, uważajcie proszę na temperaturę - łatwo je spalić. Oczywiscie najpierw smażymy z jednej, a potem drugiej strony. Ja je odwracam kiedy nabierają lekko brązowego koloru, za mocno usmażone będą gorzkie.

6. Usmażone odsączamy na papierze kuchennym. Układamy na półmisku, talerzu, etc. i delikatnie polewamy miodem. Pamiętajcie, że miód ma dopełnić smak, jeżeli będzie go za dużo słodycz zagłuszy wszystko inne.


Bakłażany z miodem nie nadają się do odgrzewania, dobre są tylko podane zaraz po usmażeniu, jeżeli macie gości, przygotujcie je na surowo, samo panierowanie i smażenie nie zabiera dużo czasu, a efekt na pewno będzie wspaniały.

Macie przed sobą cudowny smak Andaluzji, to tapa warta spróbowania!



Popularne posty