Zupa krem z soczewicy z chipsami z szynki serrano




Delikatny i aromatyczny krem z soczewicy z chipsami z szynki serrano


                    Warzywa strączkowe to podstawa hiszpańskiej kuchni. Przed przyjazdem tutaj nie wiedziałam, że nie tylko nasza kuchnia pełna jest Eintopfów. Hiszpanie są królami dań jednogarnkowych, tutaj nazywane one są  platos de cuchara -  daniami na łyżkę - to gęste, zawiesiste, aromatyczne cuda. Ich bazą są właśnie warzywa strączkowe: soczewica, ciecierzyca i fasola,  do nich dodaje się chorizo (kiełbasy z dodatkiem papryki), kaszanki, boczek, żeberka, owoce morza, niezliczoną ilość warzyw. Znajdziecie w Hiszpanii dania znane na całym półwyspie, wersje regionalne, miejskie, jest ich niezliczona ilość. Goszczą na hiszpańskich stołach często, mogę śmiało napisać, że przynajmniej raz w tygodniu i to nie tylko w zime, jedzone są przez cały rok. Oczywiście chłody sprzyjają im o wiele bardziej i rzeczywiście teraz można się popisać ich znajomością i umiejetnością przygotowania.

Nie muszę dodawać, że soczewica, groch, fasola to wspaniałe źródło bialka roślinnego, są łatwe i wdzięczne w gotowaniu, wydajne i tanie (moja poznańsko - śląska dusza:)

Dzisiejszy przepis to nowsza wersja klasyku. Ja soczewicę gotuję w stylu ''ogrodowym'' czyli na lekkim rosole z dodatkiem czosnku, marchwi, cebuli, pomidora i selera. Generalnie nie zapominam o kiełbasie, skrzydełkach czy mięsie, które lubią w domu. Jemy soczewicą dosyć często i czasami, przyznaję się, wkrada się do kuchni monotonia. Krem z soczewicy gotowałam już nie raz, wczoraj pod natchnieniem przygotowałam chipsy z szynki serrano. Miałam ochotę na tradycję z odrobiną szaleństwa...i udało się! Krem jest delikatny, aksamitny, o pełnym, wyrazistym smaku. Chipsy z szynki chrupiące, lekko słone i dodają zupie iskry. świetna alternatywa na ciepłą kolację czy szybki posiłek kiedy macie ochotę na ''coś innego''.


Przygotowanie
dla 4 osób

4 chochle suchej soczewicy (sprawdzony sposob odmierzania racji: 1 chochla domowa to porcja na osobę)
3 średnie marchwie
3 średnie ząbki czosnku
1 mała cebula
pół łodygi selera naciowego
liść laurowy
 1,5 l wody lub lekkiego bulionu (patrz pkt. 3)
1,2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
4 plasterki szynki serrano (wiem, że nie jest tania, nadaje się też podobna do niej dojrzewająca szynka schwarcwaldzka, mają ja np. w Lidlu. Info od kuzynki z Krakowa:)

Do gotowania użyłam: 
patelni 
dużego garnka 
blachy do ciasta i jednego akruszu papieru do pieczenia


1. Soczewicę namaczamy dzień wcześniej - wsypujemy ją do szklanej miski, dodajemy liść laurowy i ząbek czosnku i zalewamy wodą.

Wiem, że może to zniechęcić wielu z was - jest na to prosty i nezawodny sposób. W Hiszpanii w sklepach mięsnych i lokalnych spożywczych można kupić warzywa strączkowe już namoczone, to bardzo ułatwia gotowanie, ich jakość jest bezkonkurencyjna. Ja śladem mojej przyjaciółki Rosario, kiedy kupuję soczewicę, groch, etc. namaczam od razu cały kilogram. Pozostawiam je w szklanej misce z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku do nastąpnego dnia, ok. 12 godzin. Napęczniałe odsączam dokładnie i odmierzam mniej więcej cztery porcje. Jedną zostawiam do gotowania, a pozostałe wkładam do woreczków i zamrażam. Kedy trzeba mam już gotowe warzywa, można je od razu wrzucać do garnka.

2. Następnego dnia odsączamy ziarna i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone warzywa. Czosnek dodajemy obrany, w całości, inaczej się przypali. Podsmażamy do miękkości.

3. Do głównego garnka dodajemy podsmażone warzywa, soczewicę i zalewamy rosołem. Powinno go byc ok. póltora raza tyle, co warzyw. W razie czego, można dodać wiecęj w trakcie gotowania, Zależy to tylko od waszych upodobań, ja lubię zupy dosyć gęste. Dodajemy sól, pieprz i cierpliwie czekamy aż wszystko ugotuje się do miekkości.

4. Przygotowanie chipsów.
Nagrzewamy piekarnik do ok 160 stopni, (ja używam funkcji grila).  Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy plastry szynki i wkładamy na ok 5 minut do piekarnika. Trzeba ich cały czas doglądać, żeby się nie spaliły. Może to trwać krócej lub dłużej - wszystko zależy od piekarnika.
Kiedy w dotyku są suche - wyjmujemy. Ostrożnie bo bardzo parzą!

5. Ugotowaną zupę bardzo dokładnie mikssujemy blenderem. Konsystencja zależeć będzie od ilości wody czy rosołu. Ja wolę odstawić trochę płynu na sam koniec, jeżeli krem jest za gęsty po prostu go rozrzedzam.

6. Nakładamy przygotowany krem do talerzy i na środku kładziemy chipsy z szynki. Ja każdy plasterek podzieliłam na kilka mniejszych. Pokropcie gotowe danie kilkoma kroplami oliwy, wtedy będzie to już iście hiszpańska uczta!

To wyśmienita zupa. Jestem pewna, że zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia:)


Krem z soczewicy z chipsami z szynki serrano, kuchnia hiszpańska na zimę



Popularne posty