Zupa z owoców morza - idealna na Wigilię



Hiszpańska zupa rybna - idealne danie na Wigilię



Hiszpański stół wigilijny obfituje w owoce morza i ryby. Nie ma tu wprawdzie tradycji kolacji bezmięsnej bo oprócz tych produktów znajdziecie pieczoną jagnięcinę, prosię czy szynkę, nie mniej jednak pieczona ryba czy najlepszej jakości owoce morza to punkt honoru każdego domu. Kolacja wigilijna zaczyna się generalnie od szynki serrano, kiełbas i dobrego sera. Towarzyszą im owoce morza, a najczęściej to gotowane krewetki, kraby, ryby z pieca czy właśnie zupa z owoców morza. Wersji jest tyle ile regionów, a raczej domów, mogę was tylko zapewnić, że udana będzie idealnym wstępem do uroczystej kolacji. Osobiście nie jestem wielbicielką zup rybnych, jedyne do jakich się przekonałam (i to jak!) to francuska bouillabaisse i ta właśnie, której przepis wam podaję. Podpatrzona w restauracji znajomych jest prosta i szybka w przygotowaniu. Lekka, delikatna w smaku, może być świetną alternatywą dla tych, którzy mają ochotę na tradycyjne danie w ''nowych szatach''.

Zupa, którą widzicie na zdjęciu przygotowałam z mrożonej mieszanki rybnej kupionej w Lidlu. Nie chodzi mi tu o reklamę niczego, po prostu postarałam się o ugotowanie zupy ze składników dostępnych w Polsce. U siebie gotuję ją ze świeżych ryb i owoców morza, ale wiem, że w Polsce jest to niemożliwe do wykonania. Pomyślałam sobie, że szkoda pomijać takie danie upierając się przy trudno dostępnych składnikach, wystarczyło trochę poszukiwań et voila! zupa gotowa.



Składniki
dla 4 osób


2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1/3 pora (zielonej części) 
pół średniego pomidora
pół cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
1 mrożona mieszanka owoców morza i ryb ok. 750 g (jeżeli są same owoce morza dołóżcie 2 filety bialej ryby)
1,5 litra ciepłego bulionu rybnego (mój przepis na bulion znajdziecie tutaj, w wersji dla niezaawansowanych może być to rybny bulion z kostki)
sól, pieprz


Użyłam do gotowania
dużego garnka
drewnianej łyżki
cedzaka
blendera
średniego sitka


1. Przygotowujemy bulion: jeżeli mamy nasz własny podgrzewamy go, jeżeli nie przygotowujemy ten z kostki. Podaję wam bulion ciepły bo ma to duży wpływ na końcowy smak zupy. Owoce morza i ryby nie lubią różnic temperatur, jeżeli chcecie zachować ich delikatną teksturę starajcie się mieszać składniki o mniej więcej podobnej temperaturze.

2. Warzywa myjemy, pomidora i czosnek obieramy. Paprykę, pomidora i pora kroimy na kawałki, czosnek na plasterki (nie za cienkie, lubi się przypalać i gorzknieje).

3. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zmiękną. Miękkie miksujemy dokładnie blenderem, jeżeli będzie wam trudno możecie dodać łyżkę bulionu.

4. Do zmiksowanych warzyw wrzucamy mrożonkę (bez rozmrażania!) i ciągle podsmażamy na wolnym ogniu, mieszając ostrożnie co jakiś czas (ja po prostu ruszam garnkiem). Dzięki temu owoce morza i ryby pozostawią soki w zupie, to jest bardzo ważny krok, zależy od niego  intensywność smaku.

5. Po 3, 4 minutach wlewamy bulion, dodajemy natkę i dalej gotujemy. Cały czas ''pracujemy'' na małym ogniu, duża temperatura porozrywa delikatne mięso ryb i owoców morza. Po około 20 minutach zupa jest gotowa.
Wtedy wyciskamy przez sitko sok z połowy cytryny i doprawiamy solą i pieprzem, w takiej właśnie kolejności.

6. Podawanie.
Nie śmiejcie się, kiedy przeczytacie, że krewetki mają wąsy...żeby uniknąć takich cudów w buzi (mogą to też być kawałki skorupek, etc.), zupę nalewa się do talerzy przez sitko. Zaczynamy od bulionu, a potem delikatnie nakładamy łyżką ''wkładkę'' rybną. Zupa jest bardzo dobra z drobnym makaronem. Idealna nie tylko na Wigilię, jest świetna dla poimprezowego żołądka:)


Hiszpańska zupa rybna- idealne danie na Wigilię


Popularne posty