Gulasz po hiszpańsku- aromatyczny, z zielonym groszkiem i winem.



Hiszpański gulasz, z winem i zielonym groszkiem


Trudno jest pisać o gulaszu - wszyscy mają swoją ulubioną wersję i z doświadczenia wiem, że nie łatwo się przekonać do nowej, w dodatku hiszpańskiej...co tam hiszpanie mogą wiedzieć o gulaszu! Ano wiedzą dużo i mają na niego przepis wyśmienity. 

Estofado nie znaczy po hiszpańsku dosłownie gulasz, znaczy duszony bo estofar to dusić (potrawy oczywiscie:) czyli estofado to po prostu duszone mięso z warzywami i zawsze w sosie. Danie nie jest specjalnie skomplikowane, najważniejsza w nim jest jakość mięsa, wina i słodkiej papryki. Dodam, że cierpliwość, czyli gotowanie estofado na wolnym ogniu wynagrodzona wam będzie rozpływającym się w ustach mięsem w aromatycznym paprykowo - winnym sosie. W odróżnieniu od wersji z innych krajów, hiszpanie dodają do swojego zielony groszek i pokrojone na ''wiejskie'' kawałki ziemniaki. Dodawane pod koniec do gotującej się potrawy miękną w sosie, nabierają jego aromatu i smakują na prawdę wyśmienicie:) Na zdjęciu widzicie estofado z frytkami, to ulubiona wersja moich chłopców. To jeden z bardziej udanych hiszpańskich pomysłów kulinarnych, frytki, jeśli towarzyszą daniu z sosem, podawane są razem i gwarantuję wam, że wrażenia smakowe są obłędne...


Przygotowanie
Dla 4 osób

1 kg mięsa na gulasz
(ja przeważnie używam mieszanego, czyli wieprzowo - wołowego. Jeżeli weźmiecie samą wołowinę estofado może być odrobinę bardziej suche, jeżeli wieprzowinę -  ciut tłuste. Wszystko zależy od waszych preferencji, ja polecam złoty środek)

1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
szklanka (200 ml) zielonego groszku (mrożonego, jeżeli macie świeży to jeszcze lepiej)
pół (200 ml) szklanki przecieru pomidorowego (grubszego, nie koncentratu) lub dwa ładne pomidory bez skórki starte na tarce 
3 łyżki oliwy z oliwek
1 plaska łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 
1 szklanka (200 ml) białego, wytrawnego wina
1/2 l bulionu lub wody 
sól, pieprz
natka pietruszki

dodatkowo
4 ziemniaki (po 1 na osobę) lub frytki


1. Mięso. Jeżeli kupiliście mięso w kawałku - kroimy, kawałki nie powinny być za duże (będą się dłużej gotować), ani za małe (rozgotują się albo wyschną i będą twarde). Solimy (nie za dużo) i pieprzymy.

2. Cebulę i papryki kroimy w kostkę, czosnek w plasterki średniej grubości. Ziemniaki obieramy i kroimy na grubsze, nieregularne kawałki, odstawiamy w wodzie na sam koniec.

3. W garnku rozgrzewamy oliwę, na gorącą wrzucamy mięso i podsmażamy.

Zastanawialiście się czasami dlaczego podsmażane mięso ''przylepia się'' do dna? Po prostu jest surowe. Mięso podsmażane do jakiejkolwiek potrawy potrzebuje odrobiny czasu, ciągle mieszanie przyklejonych kawałków porozrywa je i później zrobi nam się z wszystkiego papka. Kiedy mięso jest odpowiednio podsmażone wystarczy lekki ruch łyżką, odchodzi samo.
Podsmażamy przez ok 4 - 5 minut.

4. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek i papryki, podsmażamy jeszcze ok. 5 minut.

5. Dodajemy paprykę w proszku, mieszamy i dodajemy przetarte pomidory. Gotujemy kolejne 3 minuty.

6. Dodajemy wino, pozostawiamy do odparowania alkoholu i wlewamy bulion (lub wodę).
Bulion wlewamy TYLKO RAZ, ciągle dolewane grozi wyschniętym na podeszwę mięsem!
Gotujemy pod przykryciem (pokrywka lekko uchylona), na wolnym ogniu ok. godziny (czas  orientacyjny, zależy od rodzaju kuchni).

7. Po około 45 minutach dodajemy groszek i ziemniaki w kawałkach, kończymy gotowanie.
Estfado jest gotowe, kiedy mięso i ziemniaki są miękkie, wtedy doprawiamy solą i pieprzem jeśli trzeba. Dlaczego na samym końcu? Dlatego, że wino i bulion wzmacniają smak przypraw, więc ''doszlifowujemy'' danie kiedy wszystkie składniki już się połączyły.



Ja kiedy nie mam ochoty na ziemniaki podaję estofado z frytkami, tak jak widzicie na zdjęciu i właśnie na środku i razem, taka para smakuje wyśmienicie!

Estofado to nie tylko danie obiadowe, to jedna z najbardzeij popularnych tapas. Podajcie je jako przekąskę, w małych porcjach, z kawałkiem chleba i kieliszkiem czerwonego wina. Będą was kochać!

Popularne posty