Flan - delikatny krem z karmelem i nutą cytrusową




Flan - delikatny krem z mleka, jaj i cukru


Król hiszpańkich deserów. Oprócz ryżu na mleku i budyniu (kto by powiedział, że Hiszpanie mają kuchnię tak bardzo różną od naszej) flan jest królem królów, smakiem z dzieciństwa, kuchni mam i babć, kulinarnym westchnieniem do czasów, kiedy o człowieka dbano, chuchano na niego i ściskano przy każdej okazji. Znajdziecie go rownież we Francji jako creme caramel i w większości krajów frankofońskich, chociaż Hiszpanie dosyć zajadliwie bronią swojego autorstwa tego cuda.

Flan tradycyjny, to ten przygotowany z jaj, mleka, cukru, skórki pomarańczowej, cynamonu i wanilii (opcjonalnie). Jest bardzo delikatny w smaku, dzięki zawartości mleka i jaj -  kremowy z lekką nutą cynamonu, pomarańczy i cytryny, no i jeszcze do tego karmel...Jest idealnym zakończeniem obfitego posiłku, świetnie nadaje się na ''mam ochotę na coś słodkiego'' lub na poprawienie humoru:) Uwielbiany przez hiszpańskie dzieci, moją mamę i autorkę tekstu...

Prosty w przygotowaniu, wygodny bo można go zrobić dzień wcześniej. Wydać się może za banalny na zabłyśnięcie przed rodziną czy przyjaciółmi, ja wam  go gorąco polecam, nie zawiedziecie się:)



Przygotowanie
na ok 5 procji

flan
1/2 l mleka (tłustego lub półtłustego)
100 grs (6 łyżek) cukru
3 jaj
skórka z pomarańczy (1 kawałek)
skórka z cyrtyny (1 kawałek)
1 kora cynamonu

karmel
75 (5 łyżek ) cukru
sok w połowy cytryny


Będą wam potrzebne
foremki do flanu - mogą to być specjalne formeki metalowe, wiem, że może być problem z ich dostaniem w Polsce - nadają się też metalowe lub silikonowe foremki do babeczek.



1.Karmel
Karmel jest bardzo ważną częścią flanu, wylewa się go na dno foremek, na niego wlewamy krem, po upieczeniu i wyjęciu gotowego flanu z foremek znajdzie się na górze. Daje całości odrobinę iskry i dodaje wyrazistości kremowi z mleka.

Cukier wysypujemy na patelnię, dodajemy sok z cytryny, topimy na dość silnym ogniu ( u mnie w skali 1 - 10 bylo 7). Nie mieszamy, tylko okrężnymi ruchami ruszamy patelnią. Karmel jest gotowy kiedy cukier przechodzi w stan gęstego syropu i ma kolor lekko brązowy. Nie dopuszczajcie, żeby ściemniał - będzie gorzki. 

Gorący karmel wylewamy na dno foremek, chodzi tylko o pokrycie ich dna, u mnie warstwa jest ok 2 mm. Przypominam, że KARMEL BARDZO PARZY!

Foremki z karmelem odstawiamy.

2.Aromatyzujemy mleko.
 Mleko grzejemy ze skórką pomarańczową, cytrynową i cynamonem. Kiedy zawrzy zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy na ok 10 min. 

3. W misce ubijamy trzepaczką jaja z cukrem do ich połączenia.

4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu.

5. Odcedzamy mleko i powoli wlewamy do niego masę jajeczną mieszając bez przerwy trzepaczką.
Krem jest płynny, ścina się dopiero w piecu.
Chochelką wlewamy krem do foremek, do 3/4 ich wysokości. Ja z pół litra mleka otrzymuję ok 5 foremek, wszystko zależy od ich wielkości. 

6. Bierzemy zwyklą blaszkę do ciasta, z wyższym brzegiem, wkładamy do niej foremki w flanem i wlewamy do blaszki wodę, nie wiecej jak do połowy wysokości foremek. Flan zawsze piecze się w kąpieli wodnej, inaczej szybko by sie spalił.

7. Pieczemy ok 40 minut, w 180 st. C, do suchego patyczka.

8. Upieczony flan, studzimy w temp. pokojowej, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepszy jest zimny z kleksem bitej śmietany i odobiną sosu karmelowego....:)


Flan to delikatny krem z mleka, jaj i cukru



Flan to delikatny krem z mleka, ja i cukru

Popularne posty