Dorada pieczona z warzywami



Rybna kuchnia hiszpańska - dorada z pieca



Dorada obok morszczuka to  w hiszpańskiej kuchni odpowiednik naszych kotletów schabowych, znajdziecie ją w każdym sklepie rybnym czy na targu. Jest tania, prawie nie ma ości i jest delikatna w smaku, czyli daje nieograniczone możliwosci w kuchni!

Dorada al horno czyli dorada ''z pieca'' to klasyka rybna, danie proste, szybkie i wyśmienite. Jest jedno ale...najlepiej nadaje się do tego dorada świeża. Wiem, że w Polsce może być z tym kłopot, ale jeżeli już uda wam się taką znaleźć, gorąco was zachęcam do przygotowania jej właśnie z pieca.

Wersja tradycyjna to ryba i warzywa - głównie ziemniaki, pomidory, papryka, cebula i czosnek, ja tym razem zastapiłam ziemniaki cukinią i pochwalę się, że pomysł był trafiony. Ryba była delikatna, dzięki czosnkowi bardzo aromatyczna, pomidory i cukinia dodały wyrazistości.

Jeżeli ''wasza'' dorada jest zamrożona, rozmróźcie ją w lodówce (z dnia na dzień), na sam koniec dobrze jest ją zostawić w cedzaku, żeby odeszła zbędna woda.

Przynam się, że do przyjazdu do Hiszpanii bałam się kuchni rybnej.  Faktem jest, że poprzeczka jest tutaj ustawiona bardzo wysoko, ale z czasem zrozumiałam, że sukces w przygotowaniu ryb to przede wszystkim wysokiej jakości produkty i proste dania. Swieża ryba sama w sobie jest  delikatesem, szkoda psuć ją wyszukanymi sosami i dodatkami. Grunt to prostota:) To danie to doskonały początek dla wielbicieli hiszpańskich smaków morskich:)



Przygotowanie
dla 1 osoby

1 dorada (wypatroszona, waga mniej więcej 300 g)
2 plastry cytryny
2 ząbki czosnku
1 pomidor
pół cukini
pół papryki (ja użyłam kilku zielonych, słodkich papryczek typu pimiento de padron dulce, ma być wasza ulubion papryka:)
1 ziemniak
2 szalotki

oliwa z oliwek virgen lub virgen extra
sól, pieprz



1. Piekarnik nagrzewamy do ok 190 stopni.
 Rybę przed pieczeniem dobrze myjemy i osuszamy. Solimy w środku (odrobinę) i wkładamy  plasterki cytryny.

2. Warzywa myjemy, odcinamy szypółki, końcówki, ogonki, etc. i kroimy na grube kawałki - jeżeli pokroicie je na drobno, to w czasie pieczenia znikną, albo wysuszą się na papier.
Jeżeli używacie ziemniaków to pozostawcie je w mundurkach, trzeba je dobrze wyszorować i pokroić na grube plastry.

3. Brytfankę smarujemy oliwą, wkładamy do niej rybę i warzywa. Skrapiamy jeszcze trochę oliwą, solimy, pieprzymy. Przykrywamy folią aluminiową i do pieca!

4. Czas pieczenia zależy od wagi ryby - mnie hiszpańscy mistrzowie kucharze nauczyli, że na każdy kg ryby potrzeba mniej wiecej pół godziny. Trzeba do tego dołożyć oczywiście warzywa (ziemniaki potrzebują ciut wiecej, niż papryka, czy pomidory), ilość ryb - doradę, którą widzicie na zdjęciu piekłam ok 25 minut. Jeżeli piec nie płata wam  figli, możecie go wyłączyć odrobinę wcześniej i pozostawić rybę żeby ''doszła'', dzięki temu nie będzie sucha, tylko cudownie soczysta i aromatyczna.

Dorada bardzo się lubi z białym winem, nie zapomnijcie dobrze go schłodzić! Polecam:)




Popularne posty