Karczochy w oliwie aromatyzowanej czosnkiem i anchois.



Karczochy aromatyzowane oliwą i czosnkiem



Karczochy w kolejnej odsłonie - tym razem jako tapa lub świetna przystawka do dań z grila czy pieczonych. Karczochy są ugotowane i doprawione sosem z oliwy aromatyzowanej czosnkiem i anchois, i natką pietruszki. W Hiszpanii podadzą wam je jako tapas, z kawałkiem wiejskiego chleba i kieliszkiem lodowato zimnego białego wina, są po prostu wyśmienite:) Mają delikatny słodkawo - anyżowy smak, czosnek, anchois i oliwa dodają im odrobinę werwy, jednym słowem esencja kuchni śródziemnomorskiej:)



Przygotowanie
dla ok. 4 osób

6 karczochów (można liczyć jednego lub półtora na osobę)
3 - 4 ładne, większe ząbki czosnku
5 - 6 filecików anchois
natka pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek (virgen lub extra virgen)
sol, pieprz czarny grubo zmielony


1. Karczochy obieramy tak, jak tutaj. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek i odrobiną natki pietruszki.

2. Ugotowane karczochy odcedzamy, ale odlewamy półl szklanki wody z ich gotowania. Przyda nam się ona do rozcieńczenia sosu z oliwy. Odstawiamy do wystygnięcia.

3. Czosnek obieramy i kroimy na grubsze plasterki. Anchois kroimy na kawałki. Natkę kroimy, nie za drobno.

4. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na gorącą wrzucamy czosnek i anchois, zmniejszamy ogień. Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania karczochów i gotujemy na minimalnym ogniu, aż anchois prawie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia.

5. Ugotowane karczochy wykładamy na półmisek i gotowym sosem polewamy każdego, po jednym.
Możną ja też włożyć na patelnię rozcięciem na dół, poruszyć kilka razy patelnią i wyłożyć na półmisek, polać sosem. Posolić (odrobinę) i popieprzyć (pieprz bardzo im służy).


Gotowe! Takie karczochy są świetne zaraz po przygotowaniu, ale można je też przygotować wcześniej i wstawić do lodówki (jeśli jest gorąco). 


Karczochy aromatyzowane oliwą, czosnkiem i anchois




Popularne posty