Sałatka z ziemniaków, tuńczyka, zielonej fasolki i jajka. Tradycyjna w Maladze



kuchnia hiszpańska, sałatka z ziemniakami, fasolką i tuńczykiem



Sałatkę tą jadłam pierwszy raz w... szpitalu! Tak, właśnie w szpitalu w Maladze, kilka dni po urodzeniu pierwszego syna. Kuchnia szpitalna wszystkim pewnie kojarzy się z wodnistą zupą mleczną i z różnymi ciapkami, ja natomiast zaświadczam, że tych kilka dni, które spedziłam w hiszpańskich szpitalach, były absolutnym zaskoczeniem kulinarnym. Dodam tylko, że wyraz twarzy mojej mamy, której jako osobie mnie towarzyszące.j podano na śniadanie kawę i ciepłego, świeżego rogalika mam przed oczami do dzis:) Po rozmowach ze znajomymi okazało się, że sałatka, której przepis wam podam, jest typowa własnie w Maladze, spotkacie ją w większosci barów. To tradycyjna, domowa kuchnia andaluzyjska.

Ja za nią przepadam, jest bardzo prosta, smaki są wyraziste, ziemniaki, fasolka, tuńczyk i jajko na twardo - całość doprawiona dobrą oliwą z oliwek, solą i pieprzem. W domu jadamy jej dwie wersje, w zimie czy na wiosnę - w temperaturze pokojowej - jest świetna na lekką kolację czy obiad, ja podaje ja jako ''dopełniacz'' do dań  z warzyw strączkowych, w lecie - dobrze schłodzona jest wyśmienita jako tapa, z kieliszkiem bialego wina:)

Dodam tylko, że wytrzymuje kilka dni w lodówce, bardzo dobrze znosi podróże, czyli idelana na grilla, do pracy i generalnie na wynos.



Przygotowanie
dla 4 osób

4 - 6 średnich ziemniaków (liczę od 1 do 1,5 ziemniaka na osobę)
ok. 300 g zielonej fasolki
ok. 300 g tuńczyka (najlepiej w oleju)
4 jaja
sól, pieprz
oliwa z oliwek virgen lub virgen extra 

można dodać szaoltkę, cebulę czerwoną, natkę 



1. Jaja gotujemy na twardo.
Fasolkę, bez szypułek, kroimy na duże kawalki i gotujemy ''al dente''
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, nie powinny być za miękkie, tekstura taka, jak do sałatki warzywnej
Tuńczyka odciskamy z oleju. Jeżeli tuńczyk jest w oliwie z oliwek ten zostawiamy, nim doprawimy gotowa sałatkę.

2. Jaka na twardo obieramy i kroimy na ćwiartki lub pół - ćwiartki. 
Ziemniaki obieramy i kroimy na wieksze kawałki. 

3. W misce łączymy warzywa i mieszamy do połączenia składników, Ta sałatka jest daniem tradycjynym, ''rustykalnym'' i nie wymaga zbytniej dokąadności.

4. Doprawiamy oliwą, sola i pieprzem. Chłodzimy.

Jeżeli dodacie do niej cebuli, pokrojoną zostawice na ok. pół godziny w wodzie - nie będzie szczypała podniebienia.

Gotowe! Sałatka jest na prawdę warta spróbowania, polecam!



Popularne posty