Pieczone karczochy



Pieczone karczochy, kuchnia hiszpańska



    Są bezkonkurencyjne, po prostu niebiańsko dobre. Delikatne, rozpływające się w ustach, z anyżowym posmakiem i nutą oliwy z oliwek. Idealne do przegryzania, jako aperitiw, początek lekkiej kolacji, doskonałe towarzystwo do spotkania przy białym winie... 

Prostsze w przygotowaniu od innych dań z karczochami, tym razem obieramy je tylko z pierwszej warstwy, odcinamy czubek i wkładamy do piekarnika. Najlepsze są takie świeżo upieczone, ale równie dobre przygotowane wcześniej:)

Nie spotkacie ich w Hiszpanii często, trzeba mieć szczęście i znaleźć starą tawernę lub mesón (odpowiednik włoskiej trattorii z kategorią), ale jeśli na nie traficie to zamawiajcie bez obaw, a do tego kieliszek wyśmienitego fino lub manzanilla... Pycha!



Przygotowanie

1 kg karczochów
sól, pieprz
oliwa z oliwek virgen (viergen extra może być za ostra)

naczynie żaroodporne, gliniane, ceramiczne etc. nadające się do zapiekania



1. Nagrzewamy piekarnik, bez termoobiegu do 200 stopni.

2. Przygotowujemy karczochy: 

- obcinamy nóżkę przy samym kielichu
- obcinamy dwie warstwy zewnętrznych liści
- obracamy karczocha do gąry dnem i przyciskamy do stołu, blatu, etc w ten sposób się ''otworzy'' i przyprawy dotrą do samego środka

3. Układamy karczochy w naczyniu żaroodpornym, solimy, pieprzymy (lekko) i polewamy oliwą.

4. Pieczemy ok godziny, nakłuwamy nożem, kiedy nie będzie czuć oporu są gotwe - wyłaczamy piekarnik.


Pierwsze dwie, trzy warstwy będą twardawe, z tych ''zgryzamy'' dolną część (pozostałej się nie da), ale każda następna będzie coraz bardziej miękka, aż dojdziecie do serca karczocha, które jest po prostu niebem z gębie. Nie zapomnijcie o dobrze schłodzonym białym winie:)) Gorąco je wam polecam!




Karczochy pieczone, kuchnia hiszpańska






Popularne posty