''Pomarszczone'' ziemniaki z pikantnym sosem mojo picón. Klasyka kuchni Wysp Kanaryjskich



Ziemniaki z pikantnym sosem hiszpańskim mojo picon.



Papas arrugas czyli pomarszczone ziemniaki z sosem mojo picon, Ojcze Nasz kuchni Wysp Kanaryjskich, właśnie tam spróbujecie jego najlepszego wydania... z ziemniakami. Dlaczego pomarszczone? Gotuje się je w mundurkach, a potem na sam koniec odparowuje, przez co skórka się marszczy, arrugado to pomarszczony, zmarszczony (zmarszczki to arrugas właśnie)...

Przygotowanie papas arrugas nie sprawi nikomu żadnej trudności, to przepis dla tych, którzy przypalają wodę (bez złośliwości, wiem, może się zdarzyć:)). Zależy mi na tym wpisie bo wiem, że kuchnia Wysp Kanaryjskich jest w Polsce mało znana. Nie jest ona może bardzo wyszukana, za to kilka jej dań stanowi trzon kuchni hiszpańskiej i warto ich sprobować. Myslę, że wielu z was spotkało się w Hiszpanii z tym sosem lub jemu podobnymi i na pewno od razu wydał sie on wam taki hiszpański, czyli paprykowy, ostry, intensywny. Kuchnia kanaryjska jest prosta, niewyszukana, za to jakość jej składnikow i  właśnie ich proste polaczenia zapewniają niezapomniane wrażenia dla podniebienia.

Ziemniaki z sosem mojo picón będą idealne jako towarzystwo do dań z grilla, pieczeni lub same z kieliszkiem czerwonego wina.


Przygotowanie
dla 4 osób

4 średnie ziemniaki (liczę po 1 na osobę, tutaj dowolność)
sos mojo picón - przepis tutaj
sól


1. Ziemniaki dokładnie czyścimy szczoteczką, gąbką, etc. Nie może na nich zostać nawet ziarenko piasku.

2. Ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy wodą do ich przykrycia, solimy. Gotujemy ok 25 - 30 minut do miękkości.

3. Ugotowane całkowicie odcedzamy, i pozostawiamy na kilka minut pod przykryciem, bez wody, na  niskim ogniu, cały czas sprawdzając. Po kilku minutach skórka powinna się pomarszczyć, odstawaimy i studzimy.

4. Letnie lub lekko ciepłe delikatnie rozkrajamy, mniej wiącej do połowy ich głębokości, ostrożnie rozdrabniamy w środku. Polewamy sosem - wystarczy jedna płaska łyżeczka, sos jest bardzo aromatyczny i dosyć pikantny. Podajemy.

Idealnie będą się do tego nadawały ziemniaki pieczone w ognisku :)

Popularne posty