Sałatka z pomarańczą, tuńczykiem i oliwkami. Delicja z Granady.



Sałatka z pomarańczy, tuńczyka i oliwek. Kuchnia hiszpańska z Malagi



         Soczyste pomarańcze, chrupiąca cebula, delikatne domowe oliwki .... Jedno z moich ulubionych dań kuchni hiszpańskiej. Znajdziecie ją pod nazwą sałatki z pomarańczą i dorszem lub jako remojón granadino i w Andaluzji rozpozna ją praktycznie każdy. Pochodzi właśnie z Granady,  popularna jest również w Kordobie i Kadyksie, chociaż.... mieszkańcy Malagi będą was przekonywać, że ta sałatka to ich słynna ensalada malagueña....

Połączenie pomarańczy, oliwek ze ''słonymi '' składnikami jest typowe dla kuchni arabskiej, w moich okolicach - czyli w Maladze i Granadzie stanowi ona trzon tutejszej tradycji kulinarnej.   Słodkie, kwaśne, słone, łagodne i pikantne łączy sią ze sobą w najbardziej dla nas zaskakujace kombinacje. Sałatki tej spróbujecie w Andaluzji przez cały rok, chociaż tradycyjnie towarzyszyła ona cięższym daniom w sezonie świniobicia (generalnie w listopadzie).

Ma wiele wersji, ale zawsze zawiera pomarańcze, oliwki, rybę (przeważnie solonego dorsza lub tuńczyka), do nich dodawane są ziemniaki, jajka na twardo czy pomidory.
W moim domu, w upały, przygotowuję ją kilka godzin wcześniej i chłodzę w lodówce. Jest świetnym rozpoczęciem obiadu po przedpołudniowym szaleństwie na plaży:)         




Przygotowanie
dla 2 osób

1 duża pomarańcza
4 łyżki dobrej jakości tuńczyka (w sosie własnym lub w oliwie z oliwek, po dwie łyżki na osobę)
ewentualnie 250 g odsolonego lub świeżego dorsza (wiem, że trudno go w Polsce kupić, bardzo polecam tuńczyka)
pół czerwonej cebuli lub jedna, dwie młode cebule ze szczypiorem
garść oliwek bez pestek (tradycyjnie używa się czarnych, ale pasują też zielone)
2 jaja
oliwa z oliwek virgen lub virgen extra
sól
pieprz

opcjonalnie: 
2 ziemniaki (po jednym na osobę)
pomidor



1. Jaja gotujemy na twardo. Jeżeli dodajecie ziemniaki, te gotujemy w mundurkach do miękkości (ale nie powinny się rozgotować) i studzimy.

2. Pomarańcze obieramy bardzo dokładnie ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na ósemki lub w grubą kostkę. Ważne jest, żeby pomarańcza nie miała białej skórki. Sok z krojenia zachowujemy na później, idealnie pasuje do sosu.

3. Odcedzamy tuńczyka, najlepszy jest taki, który jest w kawałkach. Nie marnujcie pieniędzy na tanią rybę, znajdziecie w puszce same ścinki i miazgę, która nie ma smaku i przesiaknięta jest olejem.

4. Cebulę kroimy w cienkie pióra. Wkładamy na moment do wody - nie będzie piec.

5. Na talerzu układamy pomarańcze, tuńczyka, oliwki, cebulę i na koniec jajka. Skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem pomarańczowym z krojenia, solimy i pieprzymy.

Można ją również przygotować tradycyjnie, w salaterce, najlepiej wtedy, gdy dodajecie ziemniaki, czy pomidora. Proszę Was tylko bądzcie ostrożni z mieszaniem - składniki mają się tylko połączyć.

Gorąco Wam polecam wstawić ją co najmniej na godzinę do lodówki, schłodzona jest wyśmienita:)



Hiszpańska sałatka z pomarańczą, tuńczykiem i oliwkami. Typowa w Granadzie

Popularne posty