Jak czyścić i gotować małże.




Jak czyscic malze. krok po kroku



                  Wiem, że w Polsce trudno dostać takie świeże cuda, ale na pewno wielu z Was, będąc za granicą, miało ochotę na małże lub muszelki w ogóle i nie odważyło się ich kupić bo może nie byliście pewni  jaki się za nie ''zabrać''. Ten wpis jest właśnie dla Was:)

Czyszczenie małży to czynność prosta i szybka. Potrzebujecie do tego tylko zlewu, strumienia zimnej wody i dobrego, ostrego nożyka.



Czyszczenie małży:

  • Małże wystawione są w sklepach (generalnie) w skrzynkach pełnych lodu, dzięki temu zachowują świeżość. Kupione wyciągamy z woreczka, papieru, etc. i przekładamy do miski. Wstawiamy do lodówki (można je przykryć pokruszonym lodem lub wilgotną ściereczką) i pozostawiamy je w niej do momentu ich czyszczenia. Nie powinno się ich przechowywać surowych dłużej jak w dniu zakupu. Ja kilka razy zaryzykowałam i przetrzymałam je celowo do następnego dnia i były dobre, mimo to proszę Was o ostrożność. Jeżeli muszle pochodzą z pewnego źródła można zaryzykować, chociaż zawsze lepiej przygotować je tego samego dnia. Hiszpanie zawsze odradzali mi jedzenie owoców morza wieczorem, nie zawsze są lekkostrawne.

  • Samo czyszczenie jest bardzo proste. Jak widzicie na zdjęciu na górze małże maję ''brody'' i porośnięte są tym, co akurat pływało w morzu. Po pierwszym rzucie oka wyrzucacie te, które są otwarte lub pęknięte.

  • Przepłukujecie je pod strumieniem bieżącej wody. Bierzecie ostry, niewielki nożyk (model kozik bez ząbków) i odcinacie ''brodę'' przy samej muszli. Zeskrobujecie powierzchnię muszli nożykiem tak dokładnie, jak to tylko możliwe.


Jak czyscic malze. Krok po kroku





Jak czyscic malze. Krok po kroku




Taki powinien być Wasz efekt końcowy:



Jak czyscic malze. Krok po kroku




  • Gotowe, czyste  (surowe) małże możecie zamrozić. Możecie je również przygotować w wersji podstawowej, czyli rozgrzać w wysokim garnku łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić małże i dodać pół kieliszka białego, wytrawnego wina. Małży się nie soli podczas gotowania! (Zawierają dużo soli) Garnek należy przykryć, zmniejszyć ogień i w ciągu 3 - 4 minut będą gotowe. Odrzucamy tylko te, które nie otworzyły się podczas gotowania. Tak przygotowane są idealne do zjedzenia od razu, do sałatek, makaronu, etc. Nie nadają się do przechowywania na następny dzień.

Zachęcam Was do ich spróbowania:) Szczególnie tu, w Hiszpanii owoce morza sa fantastycznej jakości i nie są drogie. Ja kupuję jednokilogramowa siatką świeżych małży za 1,80 Euro i właśnie takie przygotowane ''en blanco'' (w Hiszpanii znaczy to w sosie własnym) są wyśmienitym aperitiwem z kieliszkiem białego wina...


Popularne posty