Sałatka z pieczonej papryki. Kuchnia południowej Hiszpanii



kuchnia hiszpańska - sałatka z piecuonej papryki


Sałatka z pieczonej papryki to dla mnie synonim lata, towarzyszy rybom i owocom morza. Pieczona papryka jest delikatniejsza od surowej, ma intensywniejszy aromat i smak, podana z pieczonym do towarzystwa czosnkiem i cebulą jest po prostu wyborna. 

Ensalada de pimientos asados czyli sałatka z pieczonej papryki to kuchnia hiszpańska Andaluzji, dostaniecie ją w każdej szanującej się restauracji rybnej, ma ją w swoim menu każdy chiringuito (restauracja - bar na plaży). Czasami znajdziecie taką, jaką widzicie na zdjęciu, czasami z dodatkiem surowych pomidorów, kiedy indziej cebula nie będzie pieczona tylko surowa - wszystko zależy od wyobraźni kucharza (lub kucharek bo chiringuitos to restauracje prowadzone generalnie w rodzinie i bardzo często gotuja w nim babcie, matki i żony).

Prosta w przygotowaniu, świetnie przechowuje się kilka dni w lodówce, obowiązkowa do wypróbowania w sezonie:)



Przygotowanie
dla 4 osób


4 duże papryki czerwone (po jednej na głowę)
1 średnia cebula (jeśli wolicie surową, nie pieczcie jej, doskonała jest też tutaj cebula czerwona)
2 - 3 ząbki czosnku
opcjonalnie pomidory 
sól
oliwa z oliwek
ocet winny (najlepszy do tego vinagre de Jerez, może być tez włoski ocet balsamiczny)



  • paprykę myjemy i osuszamy, ząbki czosnku pozostawiamy bez obierania i miażdżymy nożem lub dłonią, ma tylko pęknąć. Jeżeli wam się nie udaje przekrójcie go lekko i już.


  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu
  • na blaszce do pieczenia układamy paprykę, nieobraną cebulę i zmiażdżony czosnek, polewamy oliwą z oliwek (mniej wiecej po łyżce na paprykę), lekko solimy i wstawiamy do piekarnika. Nie przykrywamy.



Kuchnia hiszpańska - sałatka z pieczonej papryki


  • pieczemy około godziny, kiedy skórka jest widocznie pomarszczona, a papryka przypieczona - jest gotowa. Wtedy przykrywamy upieczone warzywa i pozostawiamy do wystygnięcia - w ten sposób bardzo łatwo obierzemy paprykę, czosnek i cebulę.



kuchnia hiszpańska - sałatka z pieczonej papryki




kuchnia hiszpańska + sałatka z pieczonej papryki



  • kiedy warzywa wystygną odkrywamy i obieramy delikatnie paprykę rąkoma - zrywamy zewnętrzną skórkę, odrywamy szypułki i wyciągamy nasiona. Dobrze jest to robić już w salaterce, w której będziemy ją podawań lub nad durszlakiem- podczas obierania wycieka sok, który jest podstawą sosu do sałatki. Obieramy cebulę i czosnek.


  • paprykę i cebulę kroimy w grube plastry, czosnek dodajemy do soku z pieczenia


  • w salaterce mieszamy sok z pieczenia z czosnkiem, dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek, sól i ewentualnie pieprz, dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy. Możecie do niej dodać pokrojone pomidory, zamiast cebuli pieczonej surową, wszystko zależy od upodobań:)
  • sałatka jest najlepsza zimna, dobrze jest ją schłodzić kilka godzin w lodówce

Ensalada de pimientos asados jest doskonała do wszelkich dań z ryb, ja gorąco ją Wam polecam do dań z grila czy z patelni w ogóle, jest niebiańska na kromce wiejskiego, opieczonego chleba...




Popularne posty