Tinto de verano. Orzeźwiające hiszpańskie wino z oranżadą.



Hiszpańskie wino z oranżadą tinto de verano



                       Wy, którzy myślicie, że najpopularniejszym hiszpańskim trunkiem jest Sangria jesteście w błędzie. Sangria jest najpopularniejsza i najbardziej znana za granicą, w Hiszpanii jest  ceniona i pita, natomiast królem letnich trunków jest bez  dwóch zdań  tinto de verano, czyli czerwone wino na lato (w dosłownym tlumaczeniu). Nie raz zastanawiałam się dlaczego nie jest on popularny poza Hiszpanią, może dlatego, że jest skromniejszy i nie tak efektowny jak Sangria. W mojej rodzinie w Polsce, w lecie bije wszelkie rekordy spożycia, często nie nadążamy z produkcja lodu:) Na początku budzi zdziwienie, jak to wino z oranżadą??? Do spróbowania..... w rodzinie (tej w Polsce i tej na Sycylii), wśród przyjaciół i znajomych przekonali się do niego wszyscy, nie wyobrażamy już sobie lata bez dzbanka zimnego tinto de verano:)

Tinto de verano to czerwone wino stołowe rozcieńczone słodką wodą sodową. Hiszpanie mają specjalny napój nazywany la casera, to po prostu słodka woda gazowana. Jest tak znana, że słowa casera używa się dla wszelkich wód tego typu.

A teraz do rzeczy:) Dlaczego tinto de verano jest tak uwielbiane przez Hiszpanów? W lecie jest za gorąco, żeby opijać się winem bez skutków ubocznych, a ponieważ wino i woda to tutaj w zasadzie to samo ''wynaleziono''' jego wersję na lato, czyli mniej procentową i bardzo orzeźwiającą. Ma delikatny winno - słodki smak, jest zimna, lekka, i pasuje dosłownie do wszystkiego. 

Oczywiście głównym jego składnikiem jest wino, a do picia alkoholu najlepszym towarzyszem jest umiar, szczególnie w lecie. Tinto de verano w rozsądnych ilościach jest wybornym trunkiem, ale nie prowadzcie po nim samochodu.



Przygotowanie
na ok. jeden duży dzbanek


1/2 l czerwonego wina stołowego
1l białej oranżady, sprite lub napoju gazowanego o smaku cytrynowym
lód (co najmniej 1/3 dzbanka)
kilka plasterków cytryny (nie koniecznie)

szklany dzbanek


  • Do dzbanka wsypujemy lód. Dodajemy wino i dopełniamy oranżadą lub spritem. Jeżeli lubicie dodajecie plastry cytryny. Podajemy w grubych szklankach, pięknie prezentuje się w dużych kieliszkach  (wersja elegancka:)



  • Tinto de verano przygotowuje się generalnie zaraz przed spożyciem, można w trakcie dodawać lodu



  • Podaję Wam w przepisie białą oranżade lub sprite - te najbardziej są zbliżone smakiem do hiszpańskiej casery. Kiedy jestem w Polsce kupujemy białą oranżadę Helleny lub napoje o smaku zbliżonym do niej. Nie nadają się napoje pomarańczowe, ani żadne o kolorze czerwonym czy zielonym. Sprawdzone!



  • Tinto de verano ma swoją wersjń cyrtynową, wtedy nazywa się tinto de limón, w tej wersji zamiast sprite czy białej oranżady dodaje się gazowanego napoju cytrynowego - jest tak samo wyśmienite!



Tutaj możecie obejrzeć reklamę tinto de verano marki la casera właśnie:)




Popularne posty