Małże z chrupiącym vinegretem


Kuchnia hiszpańska - sałatka z owoców morza



                   Małże z chrupiącym vinegretem to ''wyjściowa'' wariacja bardzo popularnego w kuchni hiszpanskiej salpicón de marisco - czyli sałatki z owoców morza. Danie z południa Hiszpanii, jest bardziej popularne jako tapa (przekąska), niż danie samo w sobie. Przygotowuje sią ją z drobno pokrojonych warzyw i owoców morza. Podawana dobrze schłodzona z kieliszkiem wina, to idealna przekąska, ale też i pierwsze danie lekkiego letniego posiłku. Klasyczna sałatka z owoców morza zawiera krewetki, małże, ośmiornice i bardzo drobno pokrojone ogórki, pomidory, cebulę i paprykę, wszystko to doprawia się vinegretem z dodatkiem cytryny. Owoce morza mogą być wszystkie, może być tylko jeden rodzaj (bardzo często jest to ośmiornica), tutaj wszystko zależy od tego, które lubicie najbardziej. To jedna z moich sztandarowych letnich pozycji na stole, sałatka jest lekka, soczysta, orzeźwiająca, cudowny smak morza:)


Zapytacie mnie: No tak, ale skąd tu wziąć w Polsce takie owoce morza? W supermarketach znajdziecie już gotowe zamrożone mieszanki owoców morza, można z nich śmiało korzystać. Jedna uwaga: polecam Wam owoce morza mrożone lub w puszkach w sosie własnym. Przestrzegam Was przed stoiskami z garmażerią i wyłożonymi na nich  owocami morza w zalewie, nie wiecie jak długo tam już leżą, i czy nie były mieszane te świeższe z tymi mniej świeżymi. Hiszpanie bardzo często sięgają do puszek z małżami, ośmiornicami, etc. Te w sosie własnym są genialnie dobrej jakości.


Moja dzisiejsza wersja to wariant elegancki - czyli sałatka z małżami podana na ich własnych muszelkach. Pięknie się prezentuje i jest dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Zapraszam!



Przygotowanie
dla 4 osób


ok 500 grs mieszanych owoców morza (krewetki, małże, ośmiornica, etc)
       lub po jednej puszce z każdego rodzaju, jeżeli jest to tylko jeden rodzaj to jego odpwiednia ilość

średnia cebula - czerwona lub 2 szalotki, szczypior - co kto lubi
mały słoiczek kaparów
1 duży ogórek
2 duże pomidory
1 papryka czerwona
natka pietruszki
oliwa z oliwek
ocet winny (czerwony, najlepiej hiszpański vinagre de Jerez)
ząbek czosnku
sok z połowy cyrtyny lub limonki
sól, pieprz




  • Zamrożone owoce morza rozmrażamy, te w puszkach odcedzamy. 
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, na gorący olej wrzucamy owoce morza i podsmażamy na średnim ogniu ok 3 - 4 minut. Wyłączamy palnik, pozostawiamy do wystygnięcia
  • Cebulę kroimy bardzo drobno i zalewamy wodą na ok 10 - 15 minut, dzięki temu nie będzie piekła
  • Kroimy na drobno pomidora, obranego ogórka i paprykę, siekamy pietruszkę i czosnek
  • Odcedzamy cebulę i mieszamy z pokrojonymi warzywami, dodajemy kapary i natkę, mieszamy
  • Z oliwy, octu, czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy vinegret: na 3 łyżki oliwy potrzebna jest łyżka octu. Sos mieszamy z warzywami.
  • Do warzyw dodajemy owoce morza i delikatnie mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ja czasami dodaję mniej cytryny na rzecz soku z grejfruta czy pomarańczy, spróbujcie!
  • Gotowa sałatkę chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny. Przygotowuję się ją w dniu podania, ocet ''gotuje'' owoce morza i następnego dnia będą suche i łykowate, nie wspominając o warzywach, które traca na smaku.


Podanie

Na zdjęciu widzicie małże z muszlami, ja ugotowałam je według tego przepisu. Jeżeli korzystacie z mrożonki lub owoców morza z puszki podajcie je na indywidualnych łyżkach, łódeczkach bambusowych, małych talerzykach czy muszelkach, które można kupić w sklepach z gadżetami kuchennymi. Wygladają wspaniale i jeszcze lepiej smakują:)


Kuchnia hiszpańska - sałatka z owoców morza

Kuchnia hiszpańska - sałatka z owoców morza


Popularne posty