Szpinak po katalońsku z rodzynkami i orzeszkami pinii




Szpinak po katalonsku z rodzynkami




Tradycyjny sposób na szpinak w Katalonii, danie lekkie, ultra szybkie i absolutnie wyśmienite. Jestem wielbicielką szpinaku w każdej postaci, a ten, o którym piszę dzisiaj jest jednym z moich ulubionych. Lubię to danie przede wszystkim za wyważony, ale ciągle intensywny smak szpinaku z lekką nutą owocową rodzynek. Chrupiące orzeszki pinii to ukoronowanie tej udanej pary:) 

W Hiszpanii podawany jest jako danie samo w sobie, w moim domu jadamy je jako lekką przekąskę na grzance lub do towarzystwa dla pieczeni. Do tego kieliszek zimnego wina fino z Andaluzjii, dobre towarzystwo i rozpusta kulinarna gotowa:)




Przygotowanie
dla 2 osób

ok 400 grs świeżego szpinaku
garść rodzynek (koniecznie bez pestek, ja użyłam rodzynek z Malagi, są bezkonkurencyjne)
łyżka orzeszków pinii
oliwa z oliwek virgen lub virgen extra
óol, pieprz


  • Szpinak myjemy, bardzo dokładnie osuszamy i kroimy mniej więcej na pół
  • Rodzynki moczymy w letniej wodzie, do pół godziny, wszystko zależy od ich jakości
  •  Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek oliwy, wrzucamy orzeszki i lekko je podpiekamy . Warto wtedy zmniejszyć ogień i cały czas  ruszać patelnią, żeby orzechy się nie przypaliły. Czas: okolo 2 - 3 minut
  • Do podpieczonych orzechów dodajemy namoczone i odciśnięte rodzynki. Po ok. minucie szpinak. Ogień powinien być intensywny, ale nie za mocny, szpinak jest duszony, nie smażony. Całość często mieszamy drewnianą łyżką.
  • Solimy i pieprzymy. Uważajcie z solą, łatwo jest gorący szpinak przesolić. Po około 8 - 10 minutach danie jest gotowe!
  • Podajemy z grzankami, bruschettą i dobrze schłodznym białym winem.

Jose Andres, jeden z najznakomitszych hiszpańskich kucharzy, bardzo znany w Stanach Zjednoczonych, przygotowuje taki szpinak z dodatkiem podsmażanego jabłka. Powinno być winne lub lekko kwaskowate, kroimy je w kostkę (bez skórki) i podsmażamy na samym początku przez kilka minut, przed orzeszkami, dalej jak w przepisie. Polecam:)




Szpinak po katalonsku z rodzynkami


Popularne posty