Argentyńskie empanadas z mięsem i papryką



Aromatyczne i soczyste pieczone empanadas z miesem



                   Empanadas (w Ameryce) czy empanadillas (w Hiszpanii) możnaby nazwać pieczonymi pierogami. Ciasto nie jest takie samo, ale za to można je nadziewać czym tylko dusza (żołądek:) zapragnie. W Hiszpanii tą najbardziej tradycyjną jest empanada z tunczykiem, z powodu swojego pochodzenia nazywana też empanadą galicyjską (empanada gallega, Galicja to region na północy Hiszpanii). Jej nadzienie nie ma dużch wariantów i jest wykonywane z cebuli, papryki i tuńczyka. Zwykle jest pieczona w jednej części, natomiast mniejsze, pojedyncze empanadillas to rarytasy przejęte od przybyszów z Ameryki Łacińskiej, głównie argentyńczyków. Oni są mistrzami w przygotowywaniu małych cudów nadziewanych przede wszystkim wołowiną lub kurczakiem, ale znajdziecie i takie z kukurydzą, caprese czyli z pomidorami i mozarellą, ze szpinakiem.... ilość wersji jest nieskończona.

Samo wykonanie jest proste, może odrobinę czasochłonne bo nadzienie musi swoje odleżeć, ale efekt końcowy jest tego jak najbardziej wart. Są wyśmienite gorące, prosto z pieca lub zimne, ja kiedy mogę zostawiam sobie jedną, dwie na śniadanie następnego dnia. Jeżeli nie macie ochoty na zabawę z ciastem wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i otrzymacie delikatne, kruche pieczone pierogi z soczystym i aromatycznym nadzieniem. Nie przesadzam:)

Poniższy przepis dostałam od moich przyjaciół argentynczyków, jest to wersja klasyczna i najbardziej znana, może ulegać wariacjom w zależności od kraju lub regionu.



Przygotowanie
na ok 12 sztuk

ciasto do empanady wg tego przepisu
lub dwie sztuki gotowego ciasta francuskiego

1 kg zwykłej cebuli
pół pora (ja wolę zieloną część)
1 duża słodka, czerwona papryka
400 grs mielonej wołowiny (może być gotowany kurczak, resztki z rosołu)
2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku
pół łyżki soli
łyżeczka ostrej papryki (jeżeli uda wam się dostać aji molido dulce lub picante- rodzaj papryki bardzo popularny w Argentynie, ma niepowtarzalny aromat)
olej roślinny

1 jajo do posmarowania

  • NADZIENIE. Cebulę  obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku na oliwie, po ok. 5 minutach dodajemy paprykę i pora, podsmażamy dalej do miękkości
  • dodajemy sól, papryki w proszku i dokładnie mieszamy. Sprawdźcie proszę intensywność smaku papryki - ja przygotowałam empanadas w Polsce i papryka nie była taka mocna, jak w Hiszpanii, zamiast dwóch łyżek potrzebowałam dwóch torebek:). Smak i kolor mają być bardzo intensywne
  • dodajemy mięso i podsmażamy często mieszając, zajmie to ok 15 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik, przykrywamy i pozostawiamy na następne 15 minut. 
  • gotowe nadzienie przekładamy do pojemnika, pozostawiamy aż całkiem wystygnie, przykrywamy i wstawiamy do lodówki do następnego dnia. To bardzo ważny krok - gotowe nadzienie musi się ''ułożyć'', jeżeli nie chcecie czekać (bardzo to jednak doradzam) odczekajcie pryznajmniej godzinę.  Użycie ciepłego nadzienia może spowodować rozchodzenie się ciasta i empanady będą pękać w piekarniku.

  • CIASTO. Przygotowane ciasto do empanady powinno mieć temperaturę pokojową, francuskie, jeśli zamrożone lub zimne, również.
  • z ciasta wycinamy krążki, optymlana średnica to ok 14 cm, ja mam do tego specjalną foremkę, ale może być tak jak do pierogów - szklanka. Krążki takiego rozmiaru są łatwe do nadziewania i sklejania.
  • przygotowujemy płaską blachę, wykładamy papierem lub smarujemy cienką warstwą oleju. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  • każdą empanadę nadziewamy tak, jak pierogi, dokładnie sklejamy i układamy na blasze. Argentyńczycy dodają też do nadzienia posiekane zielone oliwki i jajko na twardo.
  • roztrzepujemy jajko i smarujemy nim gotowe pierogi. Pieczemy ok 25 minut lub aż do zbrązowienia.

Empanadas są wyśmienite gorące (poczekajcie jednak chwilę bo nadzienie stygnie wolniej niż ciasto) i w temperaturze pokojowej. Jeżeli przygotowujecie je z dnia na dzień zalecam przechowywanie w lodówce. Są wprost idealne do pracy, na piknik, jako prowiant na podróż. Jeżeli wolicie można zamiast mięsa mielonego dodaś gotowane lub pieczone mięso kurczaka, delicja:)





Aromatyczne i soczyste pieczone empanadas z miesem

Popularne posty