Filloas con dulce de leche - naleśniki z kajmakiem




Hiszpańskie naleśniki y masą kajmakową




                       Naleśniki z kajmakiem, masą krówkową czyli crepes/ filloas con dulce de leche to kulinarny prezent od Argentynczyków. Dulce de leche - odpowiednik polskiego kajmaku, to mleko skondensowane gotowane pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilka godzin. Oprócz wołowiny i Evity Peron to symbol Argentyny, jej kulinarna flaga. Szczęściarze, którzy odwiedzili ten przepiękny kraj na pewno mieli okazję spróbować czegoś słodkiego z dulce de leche, bo przygotowuje się z nim praktycznie wszystko: naleśniki, ciastka, biszkopty, tarty, nadziewa torty...

Hiszpania jest drugą ojczyzną Argentynczyków, ich kuchnia jest już integralną cześcią kuchni hiszpańskiej. Jeżeli chcecie zjeść tutaj prawdziwe argentyńskie asado (mięso z grila) szukajcie restauracji, które nazywają się właśnie asador (nazwa pochodzi od asar - piec, grilować). Na koniec posiłku zmówcie naleśniki z masą kajmakową czyli panqueques (argentyńska nazwa naleśników) con dulce de leche, jestem pewna, że sią zachwycicie:) Są bardzo słodkie, ale cudownie się komponują z delikatnymi naleśnikami, na które przepis podałam Wam w poprzednim wpisie. Ciasto na nie jest lżejsze bo przygotowuje się  pół na pół z mlekiem i wodą. 

W Argentyńskich restauracjach podadzą je Wam  z kleksem bitej śmietany lub muśnięte odrobiną karmelu. Cudo!

Długo zastanawiałam się nad zdjęciem, jest bardzo proste - tego właśnie chciałam, te naleśniki mają w sobie taką moc, że wszelkie dekoracje są po prostu zbędne. Zapraszam!



Naleśniki z kajmakiem
Filloas con dulce de leche
(na ok 20 naleśników - patelnia 18 cm)

Naleśniki  - filloas
przepis jak tutaj z jednym wyjątkiem: ilość cukru zmniejszamy o połowę do 3 łyżek cukru

Puszka/ słoik masy kajmakowej lub dulce de leche (mój 400 ml)



  • Naleśniki smarujemy dulce de leche, grubość warstwy w zależności od ochoty na słodkie:)
  • Naleśniki rolujemy lub składamy w trójkąty, dekorujemy odrobiną karmelu. Kto lubi dodaje odrobinę śmietany. Same naleśniki z kajmakiem są bardzo słodkie, jakiekolwiek inne dodatki  trzeba dozować, żeby nie przesłodzić. Ja najbardziej lubię je z karmelem, jego gorzkawa nuta wspaniale dopełnia smaku.
  • Naleśniki przygotowuje się zaraz przed podaniem, nie znoszą dobrze wcześniejszego przechowywania w lodówce.

Smacznego:)


Hiszpańskie naleśniki z masą kajmakową



Popularne posty