Flan kokosowy




flan kokosowy, delikatny deser hiszpanski



              Jeden z najbardziej ''popisowych'' deserów na hiszpańskich stołach.  O intensywnym kokosowym smaku, bardzo słodki, ale jednocześnie, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej, jest delikatny i kremowy. Uwielbiany przez Hiszpanów w każdym wieku, zaliczany do klasyków, jest lekko zmodyfikowaną wersją tradycyjnego flanu. Bardzo prosty w przygotowaniu, ten na zdjęciu był gotowy dosłownie w pięć minut:) Mój przepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi od Karlosa Arguiniano, kulinarnej gwiazdy hiszpańskiej telewizji. 

Uwielbiam kokos w każdej postaci, dzisiejsza wersja jest istną rozpustą dla kokosolubnych:) Polecam:)




Przygotowanie
(dla ok 6 osób)

flan:
mała puszka mleka skondensowanego (moja 375 ml)

 3 jaja
 1/2 l mleka
 100 grs wiorków kokosowych


 karmel:
 6 łyżek cukru
 1 łyżka wody

 żaroodporne naczynie, średniej wielkości (moja to średniej wielkości żaroodporna brytfanka z IKEA) lub indywidualne kokilki/ ramekiny



  • nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, bez termoobiegu
  • przygotowujemy karmel: na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy cukier z łyżką wody, aż do otrzymania bursztynowo - złotego karmelu. Gorący (uwaga bardzo parzy!) wylewamy na dno brytfanki i dokładnie go po nim rozprowadzamy (wystarczy szybko nią poruszać - karmel sam sie rozleje). Odkładamy na bok
  • jaja roztrzepujemy w misce, jak do omletu, dodajemy mleko skondensowane, mieszamy. dodajemy kokosa i mleko, i całość jeszcze raz mieszamy
  • Gotową masę flanu wlewamy do brytfanki z karmelem, płyn nie powinien przekraczać 3/4 wysokości brytfanki/ kokilek. 
  • przygotowujemy blaszkę/ naczynie, w którym zmieści się brytfanka, wstawiamy ją do niej i wlewamy wodę do ok połowy wysokości brytfanki. Wstawiamy do piekarnika i peczemy ok 40  minut. Flan jest gotowy, kiedy jego powierzchnia jest całkowicie ścięta, można sprawdzić patyczkiem, tak jak ciasto
  • gotowy flan wyjmujemy, przestudzony przechowujemy w lodówce
  • ja przed wyłożeniem na talerz oddzielam go delikatnie od ścianek brytfanki  ostrym nożykiem, jeżeli flan jest duży łatwiej jest go pokroić na porcje. Pamiętajcie, że przed położeniem na talerz flan trzeba odwrócić, tak żeby warstwa karmelu była na górze

     Flan przechowuje się w lodówce, do 3 dni. Bardzo pasuje do niego kleks bitej śmietany:)




flan kokosowy, delikatny deser hiszpanski

Popularne posty