Hiszpańska zupa czosnkowa



Aromatyczna i kremowa zupa czosnkowa



                       Zupa idealna. Gotuje się ja dosłownie z niczego, a ja do takiej kuchni mam słabość:) Ile razy zdarza nam się zapomnieć o zakupach, jak czesto nie mamy na nie ochoty... A czosnek, chleb i jajka mamy w domu chyba zawsze. Hiszpańska sopa de ajo, czyli zupa czosnkowa to kuchnia bardzo tradycyjna. W ciężkich czasach, szczególnie po wojnie domowej, kiedy w Hiszpanii panował po prostu głód (to nie moja obserwacja, to wspomnienia moich znajomych Hiszpanów) gotowało się ja na wodzie. Teraz, częściej spotkacie ją przygotowaną na rosole drobiowym - i jest daniem obowiązkowym dla smakoszy kuchni hiszpańskiej. Znajdziecie ją w każdej szanujacej się tawernie czy rodzinnej restauracji. Pycha!

Jest gęsta, ma intensywny czosnkowy aromat, a dzięki chlebowi jest delikatna i kremowa. Bardzo rozgrzewająca i sycąca, będzie gotowa w dosłownie 10 minut!



Przygotowanie
dla 2 osób


7 dużych ząbków czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek (oliwa typu suave lub virgen)*
4 kromki wczorajszego chleba (u mnie 5 kromek dużej bagietki)
2 lub 3 plastry szynki serrano
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego lub wody
sól, pieprz
2 jaja



  • czosnek obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Chleb kroimy w grubą kostkę, szynkę w paski. Bulion powinien mieć temparaturę pokojową
  • w garnku rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy czosnek, szynkę i od razu zmniejszamy ogień. Po ok minucie odcedzamy i odkładamy na bok, olej pozostawiamy na ogniu. Uważajcie i nie przypalcie czosnku - będzie gorzki i kwaśny i zrujnuje smak zupy!
  • zwiększamy ogień, wrzucamy pokrojony chleb, mieszamy i podsmażamy przez ok 3 minuty
  • do chleba dodajemy podsmażony czosnek z szynką, paprykę w proszku i dokładnie mieszamy
  • dodajemy rosół, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy ok 5  minut na wolnym ogniu. Czas gotowania zależy od rodzaju chleba, przy twardszym chlebie może sie  wydłużyć.
  • po tym czasie składniki powinny się całkiem połączyć, ja jeszcze dokładnie wszystko rozdrabniam trzepaczką, do kremowej konsystencji. Solimy i pieprzymy do smaku
  • na samym końcu delikatnie wbijamy do zupy dwa jaja i gotujemy na słabym ogniu, aż się zetną
  • zupę podaje się bardzo goracą, z grzankami

* Hiszpanie używają do tej zupy dosyc dużej ilości oliwy, dla polskiego podniebienia  może być  ona za tłusta, ja liczę po dwie łyżki oleju na osobę. Jeżeli macie trudność z dostaniem szynki serrano może być szynka szchwarcwaldzka, też jest sucha i bardzo się do tej zupy nadaje.



Aromatcyna i kremowa zupa czosnkowa

Popularne posty