Mantecados con chocolate. Hiszpańskie kruche ciasteczka czekoladowe.




Hiszpanskie ciasteczka czekoladowe


                     Towarzyszą nam w domu  od początku grudnia - mantecados, czyli kruche ciasteczka wyrabiane na smalcu. Są tak typowe dla Hiszpanii w Boże Narodzenie jak dla nas makowiec czy sernik. Jak Wam już wspomniałam w jednym ze świątecznych wpisów, z wyjątkiem tronco de navidad - rolady biszkoptowej nadziewanej czekoladą, Hiszpanie nie mają zbyt wielu tradycyjnych ciast wypiekanych w tym okresie. Znajdziecie za to mnóstwo marcepanów, markiz z ciasta francuskiego i właśnie mantecados lub polvorones, które wypiekane są w Andaluzji. Są to bardzo kruche ciasteczka przygotowywane ze smalcem lub oliwą z oliwek, z dodatkiem mąki, migdałów i różnych dodatków aromatyzujacych: kokosa, słodkiego wina, anyżu, sezamu, cynamonu (kompletna lista byłaby bardzo długa:) Nazwa mantecado pochodzi od słowa manteca, czyli smalec. 

Te z dzisiejszego wpisu przygotowane są z dodatkiem kakao i mimo, że wygladają dosyć niepozornie są delikatne, rozpływają się w ustach i mają intensywny czekoladowy (nawet lekko truflowy) smak. Mimo, że zawierają smalec, a to może niejedną osobe odstraszyć ze względu na ilość kalorii, gorąco je Wam polecam. W moim domu nikt nie kończy tylko na jednym, mamy na stole specjalny świąteczny talerz pełen mantecados o różnych smakach, dla moich synów to najważniejszy zwiastun nadchodzącej Gwiazdki:)




Przygotowanie 
na około 15 mantecados


250 grs mąki pszennej
125 grs cukru pudru + 1 łyżka do posypania
145 grs smalcu
2 łyżki gorzkiego kakao




  • Najważniejszą rzeczą w prygotowaniu ciasteczek jest wysuszenie mąki, dzięki temu mantecados są takie kruche: mąkę rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Co 10 minut mieszamy, żeby mąka wysuszyła się równomiernie
  • wysuszona mąkę przesiewamy (będzie miała grudki), na mąkę przesiewamy cukier puder i kakao, mieszamy
  • dodajemy smalec i mieszamy, można to zrobić w robocie kuchennym, można ręcznie, ja na początku mieszam szpatułką i kończę ręką. Mieszamy tylko do połączenia składników.
  • wstawiamy masę do lodówki na ok. pół godziny
  • piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, ciepło gora dół, blachę wykładamy papierem
  • blat posypujemy cienką warstwą cukru pudru i rozwałkowujemy masę na grubość 2 cm (w piecu ciasteczka nieco opadają) i wycinamy okrągłe mantecados, wielkość zależy od was, chociaż nie powinny być za duże.
  • ciasteczka wykładamy na blachę, nie za blisko siebie  i pieczemy 20 minut.
  • gorące posypujemy cukrem pudrem lub/ i czekoladą


Mantecados można przechowywać przez kilka dni, tradycyjnie zawijane są, każde z osobna, w ozdobne  bibułki, jeżeli natomiast przechowywujecie je w ''stanie naturalnym'' najlepiej trzymać je w szczelnym pojemniku, bardzo łatwo absorbują wilgoć.



Hiszpanskie ciasteczka czekoladowe







 

Popularne posty