Szybki sos do ryb i owoców morza na oliwie z oliwek



Sos do ryb na oliwie z oliwek. Tradycyjny w Hiszpanii


                   Wszechobecny w Hiszpanii na całym wybrzeżu śródziemnomorskim. Moim zdaniem najlepszy do ryb i owoców morza z grila, smażonych na patelni czy pieczonych w piecu. Hiszpanie właściwe nie nazywają go sosem (salsa), tylko aliño czyli przyprawa, może dlatego, że  zawiera trzy składniki i przygotowuje się w minutę. Tyle samo czasu zajmie nam posolenie ryby;)

Sos ten nie ma żadnej osobnej nazwy, ma kilka wersji, a przygotowywany jest zawsze na bazie oliwy z oliwek virgen lub extra virgen, czosnku, pietruszki lub oregano i odrobiny soli. Bradzo polecam wielbicielom ryb. Koniecznie do spróbowania z krewetkami z patelni czy ośmiornicą z grila!




Przygotowanie
na ok 4 porcje ryb 


5 łyżek oliwy z oliwek virgen lub extra virgen
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki natki pietruszki
sól



  • do przygotowania sosu potrzebna nam będzie mała miseczka, kokilka, etc. Do naczynia wlewamy oliwę.
  • czosnek obieramy i drobno siekamy lub miażdżymy  w prasce, pietruszkę drobno siekamy, wszystko dodajemy do oliwy, mieszamy i solimy
  • sosem polewa się usmażoną rybę, owoce morza. Przed podaniem trzeba go dobrze wymieszać. Można przechowywać do 2 - 3 dni w lodówce


     kilka uwag: 
  • najlepsza do sosu jest oliwa z oliwek, jeżeli extra virgen jest za mocna w smaku, użyjcie virgen, jest odrobinę łagodniejsza
  • soli dodaje się do tego sosu niewiele, ja nie daję jej wcale, pamietajcie, że sama ryba czy owoce morza zostały już wcześniej posolone
  • można dodać odrobinę cytryny, ale niewiele, kilka kropel wystarczy
  • zamiast pietruszki możecie użyć oregano lub kopru 







Popularne posty