Pieczone jabłka nadziewane turronem (kremem migdałowym)




hiszpańskie jablka pieczone z masa migdalowa


                  Każdy ma swój ulubiony przepis na pieczone jabłka, ja przepadam za tradycyjnym z konfiturą, cynamonem i odrobiną masła. W Hiszpanii pieczone jabłka też są  popularne, ale bardziej od Madrytu na północ, to przecież deser ''zimowy''. Przyznam się Wam, że w tym roku będziemy musieli zweryfikowac zdanie o zimie w Andaluzji - w miejscowościach koło Malagi spadł śnieg po 65 latach i od tygonia jesteśmy w szponach zimna! Tradycyjne pieczone jabłka po hiszpańsku nadziewane są masą z mielonych migdałów, cukru, masła i mąki, czyli swojego rodzaju kruszonki migdałowej i co tu się będę rozpisywać - są wspaniałe. Upieczone upoją Was delikatnym zapachem migdałów, jabłek i cynamonu. Hiszpanskie niebo w gębie:)

Mój przepis to połóczenie smaków polskiego i hiszpańskiego - do masy migdałowej dodaję odrobinę masła, brązowego cukru i cynamonu...Pycha!



Przygotowanie
dla 4 osób


4 jabłka (u mnie goldeny, reinety też świetnie się nadają, ważne żeby były miękkie)
8 łyżeczek miąkkiego turronu (może być według tego przepisu
lub
4 łyżki zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
3 łyżki białego cukru
łyżka miodu
oraz łyżka brązowego cukru do posypania jabłek
4 łyżeczki miękkiego (po łyżeczce na jabłko)
cynamon




  • jabłka myjemy i wydrążamy w środku na tyle, żeby usunąć nasiona
  • turron rozdrabniamy widelcem lub blenderem na miękko
  • jeżeli nie macie turronu przygotowujemy masę: mieszamy mąkę migdałową z cukrem i miodem na lepką i bardzo gestą masę
  • przygotowane jabłka wkładamy do brytfanki i nadziewamy: na dno dajemy po łyżeczce masła na jabłko, na masło wykładamy masę migdałową aż po wierzch, 
  • nadziane owoce posypujemy delikatnie cynamonem i brązowym cukrem (niewiele - nadzienie jest dosyć słodkie)
  • ja ''wydrążyn'' z jabłek nie wyrzucam, układam je na dnie brytfanki z odrobiną masła i cukru, w ten sposób  podczas pieczenia powstaje aromatyczny sos. W trakcie pieczenia masło miesza się z masą migdałową na delikatny krem, który nadaje jabłkom bardzo delikatnego smaku.
  • pieczemy w 200 stopniach okolo 35 minut, czas może się skrócić lub wydłużyć w zależności od twardości jabłek. Podajemy ciepłe z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi, cynamonowymi lub Malaga
Smacznego!





hiszpańskie jabkla pieczone z masa migdalowa

Popularne posty