Bób z szynką serrano



Swieży bób duszony z białym winem i szynką serrano.





            Pyszne, delikante danie. Świeży bób uduszony z młodą cebulą i białym winem, a na samym końcu dodana szynka serrano. Habas con jamón czyli bób z szynką pochodzi z Granady i jest w Hiszpanii najbardziej popularny jako tapa. Mamy w tej chwili pełnię sezonu na bób i grzechem byłoby tego nie wykorzystać:) Znajdziecie to danie w całej Hiszpanii, chociaż tu w Andaluzji sięgneło ono szczytów doskonałości kulinarnej.

Uduszony bób jest miękki, prawie kremowy, towarzyszy mu delikatny sos z wyraźną nutą winną. Szynka serrano jest krucha i wyśmienicie równoważy smak warzyw. Jajko poché nie jest obowiazkowe, to już moja wariacja i gorąco ją Wam polecam, to stworzona dla siebie para:)
Dodajcie do tego kieliszek czerwonego wina i wiejski chleb - witamy w typowej hiszpańskiej tawernie!




Przygotowanie
(dla 2 osób)

1kg świeżego bobu
2 - 3 młode cebulki lub szalotki
3 łyżki szynki serrano pokrojonej w kostkę (Hiszpanie używaja twardych kawałków, ścinków lub części szynki za suchych do pokrojenia, może być surowa szynka schwarcwaldzka z Lidla albo podobna)
2 jaja
3 łyżki oliwy z oliwek (virgen lub extra virgen)
3 łyżki białego wina
6 łyżek wody
sól
pieprz




  • Bób łuskamy i krótko płukamy pod bieżącą wodą, cebulę obieramy i kroimy w ''brunoise'' czyli na drobno. Szynkę kroimy  w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej z oliwek, na gorący wrzucamy cebulę i podsmażamy ok 2 minut. Zmniejszamy ogień i dodajemy bób, podsmażamy na bardzo wolnym ogniu 5 mniut.
  • Dodajemy wino, odparowujemy (ok 2 min) i dodajemy wodę i szczyptę soli (uwaga z solą! Szynki suszone, szczególnie serrano są dosyć słone, jeżeli na samym początku dacie za dużo soli możecie przesolić całe danie). Przykrywamy i dusimy przez ok 10 minut lub do miękkości bobu. Bób nie powinien być rozgotowany - ma być miękki, ale taki, żeby się nie rozpadał.
  • W międzyczasie przygotowujemy jajka ''poché'', tak, jak już Wam wspomniałam nie są konieczne, ale danie ogromnie zyska na smaku. W rondelku gotujemy wodę, powinien on być wypełniony do połowy. Wykładamy niewielką filiżankę folią spożywczą (powinna wystawać ponad brzegi ok 3, 4 cm), którą wcześniej posmarowaliśmy odrobnią oleju i do tak przygotowanej filiżanki wbijamy jajko. Uważamy, żeby żółtko nie pękło. Ostrożnie zwijamy razem brzegi folii w sakiewkę i wkładamy do wrzacej wody. Jajko zetnie się w ciągu 3 - 4 minut. Wyciągamy i studzimy. Wyciągamy z folii i odstawiamy.
  • Kiedy bób bądzie gotowy wyłączamy palnik i dodajemy szynkę serrano, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut. Doprawiamy solą (jeśli trzeba) i pieprzem.
  • Podajemy na głębokich talerzach lub w glinianych miseczkach z czerwonym winem i wiejskim chlebem. Smacznego!


Swieży bób duszony z białym winem i szynka serrano




Popularne posty