Flan kawowy



Hiszpanski flan kawowy.



Hiszpanie uwielbiają kawę i o tym wie każdy, ilość barów jest tutaj rekordowa, każdy ma swój ulubiony, do którego wpada na poranną kawę ze śniadaniem. Niektóre z moich hiszpańskich koleżanek nie mają nawet w domu ekspresu ponieważ kawę piją w ''swoim'' miejscu. Ja zachodzę do baru tuż obok pracy i wystarczy, że wejdę, a po minucie  pojawia się przede mną filiżanka  cortado (odpowiednik włoskiego cafe macchiato). Dla Hiszpana bar to drugi dom, tu spotyka się z przyjaciółmi, rodziną, na podwieczorki dla maluchów, na mecze, na wszystko:)

Flan kawowy -  flan de cafe jest połączeniem delikatnego, kremowego flanu tradycyjnego z kawą. Przyznam się, że nie robię go czesto bo wiem, że nie skończę tylko na jednym, jego smak uzależnia:)
Łatwy i szybki w przygotowaniu jest idealny dla wielbicieli kawy i dla tych, którzy lubią desery z ''dorosłą'' nutą. Spróbujcie!




Przygotowanie
na okolo  8 flanów indywidualnych

5 jaj m
1/2 mleka
8 łyżek cukru
100 ml mocnego espresso lub 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wody

oprócz tego naczynia:
8 kokilek, ramekinów, foremek silikonowych do babeczek (do temp. 220 stopni)
blaszka z wyższym brzegiem do kąpieli wodnej
maąa patelnia z nieprzylegąjacym dnem



  • W rondelku doprowadzamy mleko do wrzenia i odstawiamy
  • jajka ubijamy z 5 łyżkami cukru, do połączenia się składników, dodajemy kawę. Jeśli jest zaparzona nie powinna być zbyt gorąca. Masę delikatnie łączymy z mlekiem, odstawiamy.
  • na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy pozostałe 3 łyżki cukru z 1 łyżką wody, nie mieszamy, kiedy cukier zacznie się topić poruszamy patelnią okrężnymi ruchami. Kiedy karmel bedzie miał brązowy kolor (nie za ciemny, wtedy jest już gorzki) wylewamy go na dno każdej foremki i okrężnymi ruchami rozprowadzamy tak, aby całe było nim pokryte. Uważajcie na opażenia karmelem, bardzo bolą i ślady zostają na długo! Tak przygotowane foremki odstawiamy.
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciepło góra - dół
  • do foremek wlewamy masę mleczno - kawową, do 3/4 pojemności
  • wkładamy foremki do blaszki i wlewamy wodę do połowy wysokości brzegu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Flan jest gotowy kiedy jest scięty jak galaretka.
  • Podajemy wystudzony, najlepiej zimny. 

Ja przygotowuję flan kawowy dzień wcześniej, taki jest najlepszy. Możecie go podawać z odrobiną bitej śmietany, ja robię szybki mus z białej czekolady i polewam karmelem

Popularne posty