Ziemniaki duszone z chorizo. Patatas a la riojana



Hiszpanskie  ziemniaki duszone u chorizo



                                Hiszpańska tradycja ziemniaczana w najlepszym wydaniu z możliwych. Spuścizna po pasterzach z winnego regionu Rioja, danie cenione i kochane za prostotę smaków. Może mieć kilka wariantów, oprócz niezbędnego chorizo, ziemniaków  i dobrej jakości papryki słodkiej i ostrej, są domy, w których dodaje się podsmażoną słoninę, boczek, żeberka.... każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Dodam tylko, że danie gotowe jest w około pół godziny i nie ma lepszego partnera dla kieliszka czerwonego tempranillo z tego regionu... Polecam!



Przygotowanie
dla 4 osób

6 średnich ziemniaków (liczę po półtora na osobę, kto lubi bierze więcej)
4 chorizo (moje są wielkości białej kiełbasy surowej, po jednym na osobę)*
1 cebula
1 papryka czerwona 
1 papryka zielona (najlepsza ta długa)
1 lub 2 papryczki ostre (hiszpańskie guindillas alias chile)
2 liście laurowe
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka papryki ostrej (jeśli nie macie chile)
1 litr lekkiego rosołu lub wody
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
sól, pieprz

* ja kupuję w Hiszpanii chorizo suszone, najlepsze jest takie nie za suche. 
W razie braku można zrobić domowe chorizo: wyciągnęłam z flaka białą, surową kiełbasę i wymieszałam ją dobrze z papryką w proszku, odstawiłam na godzinę, a potem uformowałam wałek i wkroiłam grube plastry do garnka.


  • cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy (czosnek w grubsze plastry), paprykę myjemy i kroimy w takie kawałki, jak cebulę. Ziemniaki obieramy, nie kroimy!
  • w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu ok 5 minut, dodajemy papryki i czosnek. Podsmażamy często mieszając.
  • do podsmażonych warzyw dodajemy ziemniaki: bierzemy całego ziemniaka i odkrawamy nieregularne kawałki, z tym że pod sam koniec odkrawania odrywamy kawałek, dzięki temu ziemniaki uwolnią więcej skrobi i zupa będzie gęstsza i o wiele smaczniejsza. Mieszamy.
  • dodajemy chorizo pokrojone w kawałki, papryki w proszku i liść laurowy. W przepise podaję Wam orientacyjną ilość papryki w proszku, sprawdziłam wielokrotnie, że ta hiszpańska jest o wiele aromatyczniejsza i mocniejsza, liczcie się, że może będziecie potrzebować więcej. Danie ma być mocno ''paprykowe''. Mieszamy i podsmażamy przez około 5 minut.
  • dodajemy rosół, mieszamy i dusimy, aż ziemniaki bądą miękkie, ale nie rozgotowane. Na samym końcu dodajemy sól i pieprz (chorizo jest już doprawione). Dobrze jest zostawić całość, żeby doszła około 10 minut po ugotowaniu. Do tego kieliszek czerwonego wina Rioja i otrzymacie wspaniały hiszpański posiłek!



Hiszpanskie ziemniaki duszone z chorizo








Popularne posty