Kurczak z ryżem



tradycyjny hiszpanski ryż z kurczakiem



                Arroz con pollo, czyli kurczak z ryżem. To danie jest absolutnym królem całej kuchni hiszpańskojęzycznej. Ktoś popatrzy na zdjęcie i powie: przecież to paella! No nie -  oprócz ryżu i kurczaka niewiele ma ono wspólnego z paellą. Ta ma dwie wersje: tradycyjną z Walencji i ''ogolnohiszpańską'' i stałe składniki, smak arroz con pollo zależy od regionu, kraju czy nawet upodobań kucharza.

A jak smakuje? Ryż gotowany w warzywno mięsnym sosie jest delikatny, kremowy i przesiąknięty smakiem warzyw. Wyśmienity eintopf :) Na całość potrzeba około pół godziny, najlepszy jest właśnie teraz wiosną, z kieliszkiem różowego, białego wina lub tinto de verano


Przygotowanie
dla 4 osób

pół kurczaka (ok 1 kg)
4 duże ząbki czosnku
2 duże pomidory
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
pół szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
ćwiartka pora (biała część)
pół szklanki białego, wytrawnego wina
1 l bulionu drobiowego
2 torebki szafranu
4 chochle (do zupy) ryżu typu bomba, arborio (okrągłego, do risotto)
oliwa z oliwek virgen
sól, pieprz
1 cytryna




  • kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki (razem ze skórą, dodaje potrawie bardzo dużo smaku)
  • czosnek obieramy, kroimy na grubsze plastry
  • papryki kroimy w grubą kostkę
  • pomidory obieramy i kroimy tak, jak paprykę, pora  na drobno (tzw. julienne)
  • w dużym, płaskim rondlu lub patelni (kto ma, ten na patelni do paelli) rozgrzewamy 4 łyżki oleju z oliwek, na gorący wrzucamy czosnek, kiedy zaczyna skwierczeć dodajemy papryki, pora, pomidory, zmniejszamy ogień i podsmażamy cały czas mieszając przez kilka minut. To tzw. sofrito - hiszpańska zasmażka, jest bazą do większości potraw, jej sekretem jest powolne podsmażanie warzyw na oliwie z oliwek. Dodaje daniom niepowtarzalnego aromatu i smaku.


tradycyjny hiszpanski ryż z kurczakiem


  • dodajemy kurczaka i dalej podsmażamy, co jakiś czas po prostu poruszając grankiem. Po ok 5 minutach dodajemy wino i dalej podsmażamy aż do odparowania wina


tradycyjny hiszpanski ryż z kurczakiem


  • po około 15 minutach kurczak powinien być ugotowany (upewnijcie się). Do kurczaka wsypujemy ryż, szafran i dokładnie mieszamy, ryż powinien się odrobinę zeszklić. Dodajemy ciepły bulion

tradycyjny hiszpanski ryż z kurczakiem




tradycyjny hiszpanski ryż z kurczakiem



  • dodajemy groszek, dokładnie mieszamy. Pamiętajcie, że ogien ma być niewielki, na mojej kuchni 1 - 10 numer 4. Jeżeli zapytacie Hiszpana, ryż nie powinien się gotować dłużej niż przez 17 - 18 minut, ja też taki lubię najbardziej, ma idealną teksturę, nie jest rozgotowany, ale kremowy, każde ziarno ryżu zachowuje swój smak.
  • arroz con pollo dopuszcza wariacje, dodajcie do niego wasze ulubione warzywa, posypcie natką...
  • gotowy ryż odstawiamy i pozostawiamy żeby ''odpoczął'' ok 10 minut. Skrapiamy świeżo wycisniętym sokiem z cytryny. Pyyycha!



tradycyjny hiszpanski ryż z kurczakiem

Popularne posty