Olivada - szybki mus z oliwek



Hiszpanski mus z oliwek


Olivada, nazywana też w Hiszpanii pate de olivas (pasztet z oliwek), to dodatek, przystawka, doskonały składnik do tapas, a przede wsystkim jeden z najintensywniejszych śródziemnomorskich smaków, jakie znam. Oliwki, oliwa z oliwek, sól, pieprz i ulubione zioła. Wszystko razem zmiksowane na mus i gotowe:) Tytuł powinien brzmieć: Prościej niemożliwe!

W domu używamy jej samej na tostach (jak na zdjęciu), jako bazy do ''ambitniejszych'' grzanek z serrano, jajkami przepiórczymi czy pieczoną papryką. Możecie dodać odrobinę do sałaty i tych dań, w których mile widziane są oliwki.

Jedyna i najważniejsza zasada: składniki najwyższej jakości, to zagwarantuje sukces i upojenie podniebienia:)



Przygotowanie

250 g czarnych oliwek w zalewie (najlepsze te z pestkami)
łyżka oliwy z oliwek extra virgen
sól, pieprz
świeży rozmaryn, tymianek lub wasze ulubione zioła (ja ograniczam się do dwóch, żeby nie zagłuszyły smaku oliwek)
anchois (1 filecik), pistacje, migdały, etc - dodatki niekonieczne, ale warte spróbowania



  • oliwki odsączamy i odpestkowujemy. Jeżeli nie udało się Wam  znaleźć z pestkami, mogą być bez pestek - ważne jest, żeby je dobrze odsączyć
  • oliwki wsypujemy do wyższego naczynia, miski, etc, wlewamy oliwę i dodajemy sól, pieprz i zioła oraz ewentualne dodatki. Miksujemy bardzo dokładnie, przekładamy do miseczki i odstawiamy na ok. godzinę, żeby mus ''odpoczął''.
  • ja na początku używam mniej soli, po zmiksowaniu sprawdzam jeszcze raz i ewentualnie doprawiam. Polecam tę metodę zwłaszcza jeżeli dodajecie anchois (są bardzo słone) lub migdały, czy pistacje.
  • olivada tradycyjna to ta bez dodatków, ja najbardziej lubię właśnie taką lub z anchois, które moim zdaniem idealnie do niej pasuje i daje jej odrobinę morskiego aromatu. Dodatki są dowolne, tak jak zioła, pamiętacje tylko o równowadze. Smakiem przewodnim są oliwki, wszystko inne to suplememty i powinno się je stosować bardzo ostrożnie.

Polecam Wam oliwadę na grzankach z wiejskiego chleba, na to odrobinę pieczonej papryki lub bakłażana (z grila jest wyśmienity). Dodajcie jej odrobinę do włoskiego sosu putanesca do makaronu.....
Przechowuje się w lodówce, w przykrytym pojemniku, przez kilka dni. 



Hiszpanski mus z oliwek




Popularne posty