Ryż z królikiem



hiszpański ryż z krolikiem


             
W Maladze ciągle jeszcze zimno i pada, marzy mi się już wiosna, słońce, wino z lodem....
Wracam do Was po długiej przerwie z jednym z moich ulubionych dań:)

Królik z ryżem popularny jest w całej Hiszpanii, chociaż najchętniej pryznają się do niego w Granadzie i okolicach... Wyśmienity i sycący, tworzy idealną parę z białym winem. W każdym regionie ma swój wariant, ja podaję Wam przepis podstawowy (tak twierdzi koleżanka, od której go dostalam, oczywiście rodem z Granady:)

 Danie idealne na niedzielę, wolną sobotę, na święto, w wolny dzień, na kolację, obiad, na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, do tego gotowe w mig, proste, nie drogie (mam słabość do taniej kuchni) rozgrzewające. Aż się prosi, żeby spróbować :)



Przygotowanie

1 królik (ok. 1 / 1,5 kg)

1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 średnia cebula
3 duże ząbki czosnku
1 duża łyżka pasty z papryki (przecier  z papryki, w Hiszpanii to carne de pimiento choricero czyli pulpa ze specjalnej odmiany czewonej papryki, oczywiście jeżeli uda Wam się ją dostać). W zastępstwie można dodać 2 łyżeczki słodkiej papryki dobrej jakości

4 chochle lub garści okragłego ryżu typu bomba (najlepszy) lub arborio   
10 chochli delikatnego rosołu lub wody (2,5 raza więcej płynu niż ryżu)
5 łyżek oliwy z oliwek (najlepiej aceite de oliva lub aceite de oliva virgen)
sól, pieprz, tymianek

duża patelnia, szeroki garnek z wyższym brzegiem lub paella (patelnia ze zdjżcia) / do wyboru




  • na patelni rozgzrewamy oliwę z oliwek
  • królika kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy, wrzucamy na gorący olej i podsmażamy na intensywnym ogniu około 10 minut
  • w tym czasie obieramy i kroimy cebulę i papryki w kostkę, czosnek w grube plasterki
  • podsmażonego królika zbieramy z patelni i odstawiamy na bok
  • na tej samej oliwie podsmażamy warzywa (na mniejszym ogniu)
  • do podsmazonych warzyw dodajemy odłożonego królika i przecier z papryki, i mieszając, na średnim ogniu, dalej wszystko podsmażamy przez następne 10 minut.
  • dodajemy tymianek
  • dodajemy ryż- rozsypując go okrężnymi ruchami po patelni i mieszając, podsmażamy przez 2 minuty
  • dodajemy ciepły rosół lub wodę, delikatnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem. Od tego momentu Hiszpanie licza 18 minut - ryżbedzie ugotowany, ale nie za miękki. Jeżeli dla Was będzie lekko twardy, dajcie mu jeszcze 5 minut, ale nie więcej. Tajemnica smaku tego dania to też odpowiednia tekstura ryżu
  • podajmy go na patelni, na której był przygotowywany
  • w Hiszpanii uważa się, że udany ryż to taki, który na dnie jest lekko przypalony





hiszpański ryż z krolikiem

Popularne posty