gastronomia-wyposazenie-5Wszelkie przybytki gastronomiczne odznaczają się doskonałym wyposażeniem w kuchni. W kwestii jaką jest gastronomia wyposażenie musi być pierwsza klasa i musi występować w obfitej różnorodności. Chodzi o to, by kucharz za każdym razem mógł wziąć garnek czy patelnię odpowiedniej wielkości bez potrzeby mycia jedynego dostępnego w kuchni egzemplarza. Restauracyjna kuchnia musi więc być wyposażona w garnki i patelnie różnych wielkości – w zależności od tego, jak wielkie porcje potrawy zamierzamy ugotować. Jest to bardzo istotne, ponieważ w pracy na kuchni nie można sobie pozwolić na to, by używać niewłaściwych naczyń do gotowania czy smażenia – nie tylko nie wygląda to zbyt profesjonalnie, ale też wydłuża czas gotowania, co w kuchni jest nie do przyjęcia. Wszelkie garnki i patelnie w gastronomii muszą mieć grube dno i być wykonane z tworzyw, które są bardzo wytrzymałe i nie niszczą się od mycia w agresywnych środkach myjących, do tego muszą być odporne na przypalenia – a gdyby jednak do niego doszło, muszą się dać umyć specjalnymi silnymi środkami.