Gdzie zaopatrzyć się w sprzęt i towar do lokalu gastronomicznego?
Planując otwarcie lokalu gastronomicznego trzeba zaopatrzyć się w sporo różnego rodzaju sprzętów, narzędzi i maszyn. Muszą to być rzeczy spełniające normy sanepidowskie, BHP, Haccp. Przy otwieraniu biznesu ważną kwestią są koszty zakupu sprzętów, dlatego hurtownia gastronomiczna to jedna z najchętniej wybieranych miejsc zakupu narzędzi przez młodych przedsiębiorców. Innym dobrym pomysłem jest kupno używanych maszyn w dobrym i bardzo dobrym stanie. Zaoszczędzone pieniądze można wydać na coś innego, np na kaucję, zastawę stołową, produkty żywnościowe. Warto rozejrzeć się, czy w okolicy nie zamyka się inna restauracja. Kupno maszyn i wyposażenia byłoby po jeszcze niższej cenie. Poza tym restaurator zamykający biznes byłby skłonny do większych negocjacji niż na przykład właściciel komisu. Kolejnym sposobem na oszczędności w gastronomii są zakupy w hurtowniach żywności. Często mają większe opakowania różnych surowców i półproduktów, co ma wpływ na cenę. Wiele hurtowni żywności i napojów ma w ofercie dowóz towaru. Dzięki temu oszczędzamy również czas, który możemy przeznaczyć na rozwój biznesu. Stali klienci dostają często od hurtowni różne gratisy w ramach próbek i reklamy.