kulinaria (13)Składniki:

1. 4 udka z kaczki
2. Pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
3. 20 dag mrożonych drylowanych wiśni
4. 3 łyżki wiśniowego dżemu
5. 2 łyżki oleju
6. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
7. 2 ząbki czosnku
8. Nieduży kawałek kory cynamonu
9. Sok z cytryny
10. Pasek skórki cytrynowej
11. Tymianek, goździk
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Udka umyć i osuszyć. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i rozetrzeć z solą, pieprzem i tymiankiem i natrzeć udka. Wino wymieszać z dżemem. Udka obsmażyć na oleju, dodać wino z dżemem, dodać wiśnie, goździk, cynamon i skórkę cytrynową. Przykryć i dusić około 15 minut do miękkości mięsa. Udka wyjąć na ogrzany talerz, a sos zagęścić łyżeczka maki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości zimnej wody. Udka polać sosem i wiśniami. Udekorować gałązkami świeżego tymianku. Podawać z ryżem lub ziemniakami.