Składniki:
1. 80 dag mieszanego mielonego mięsa
2. 3 cebulki dymki
3. 1 strąk czerwonej papryki
4. 1 strąk zielonej papryki
5. 1 strąk żółtej papryki
6. 2 jajka
7. 1 łyżka masła
8. 4 łyżki tartej bułki
9. 2 ząbki czosnku
10. 2 łyżki oleju
11. Suszone zioła prowansalskie
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Cebulki dymki oczyścić; na patelni rozgrzać masło i zaszklić na nim pokrojone cebulki. Do miski przełożyć mięso, dodać usmażone cebulki, bułkę tartą, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku; doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masę dokładnie wyrobić.
Papryki porozcinać, usunąć pestki i białe włókienka; pokroić w kosteczkę.
Formę keksową wysmarować tłuszczem; na dno wysypać trochę pokrojonych warzyw a resztę połączyć z masą mięsną. Masę wyłożyć do formy, wygładzić powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić formę z pieczenią na 50 minut.