kulinaria (18)Składniki:

1. Pół kilograma mielonego mięsa z drobiu (najlepiej z indyka)
2. 1 jajko
3. 2 średniej wielkości marchewki
4. Pęczek natki pietruszki
5. 3 łyżki bułki tartej
6. 1 średniej wielkości cebula
7. 1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki)
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Marchewkę obrać, umyć i wrzucić do gotującego się bulionu i ugotować. Marchewkę wyjąć i ostudzić, a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić, natkę pietruszki umyć, osuszyć i połowę drobno posiekać.
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić do niego jajko, dodać pokrojoną marchewkę i cebulę oraz bułkę tartą i posiekaną zieloną pietruszkę. Dodać 3-4 łyżki zimnej wody, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wyrobić na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć i uformować z przygotowanej masy małe kotleciki a następnie ugotować je w gorącym bulionie. Z wywaru wyciągać je delikatnie łyżką cedzakową i podawać przybrane zieloną pietruszką a na zimno z ostrymi gęstymi dipami.