Kuchnia chińska niesie ze sobą wszystko, co najlepsze w szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Jej cechą charakterystyczną jest lekkość oraz nisko kaloryczność. Wszyscy, którzy udają się na wycieczki do Chin, łatwo zauważą, że w tym kraju właściwie wcale nie ma grubasów! To tłumaczy fenomen tamtejszej kuchni. W chińskiej kuchni znaleźć można wiele inspiracji wartych do wykorzystania w kuchni polskiej, tym bardziej, że ryż i inne surowce charakterystyczne dla chińskiej kuchni są u nas jak najbardziej dostępne. Popisowym daniem kuchni chińskiej jest pierś z kurczaka z ryżem oraz słodko ? kwaśnym sosem. Kurczak gotowany na parze smakuje znacznie lepiej, niż smażony w głębokim oleju. Niektórzy robią jeszcze panierkę sezamową. Słodko ? kwaśny sos nadaje ryżowemu daniu niezwykłego smaku i aromatu. Do tego dochodzi jeszcze surówka ze świeżej marchewki oraz kiszonej kapusty, dla przełamania słodkawego smaku całości dania. Obok kurczaka w sezamie ogromnym powodzeniem w restauracjach chińskich cieszą się też ryby w cieście.